Data publicării:

Norii de cenuşă degajaţi de erupția vulcanului Sangay pun în pericol 5 provincii din Ecuador / VIDEO

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Norii de cenuşă degajaţi de erupția vulcanului Sangay pun în pericol 5 provincii din Ecuador / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Norii de cenuşă degajaţi de erupția vulcanului Sangay pun în pericol 5 provincii din Ecuador / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Norii de cenuşă degajaţi de activitatea eruptivă a vulcanului Sangay, situat la 200 de kilometri sud de Quito, au afectat sâmbătă cinci din cele 24 de provincii ale Ecuadorului şi au condus la închiderea unui aeroport regional, au indicat autorităţile, notează AFP.

Potrivit celui mai recent raport al Institutului naţional de geofizică, însărcinat cu monitorizarea activităţii seismice şi vulcanice, "emisiile de cenuşă ale vulcanului Sangay erau observate până la 2 kilometri deasupra craterului".

"Provinciile afectate de căderile de cenuşă sunt Chimborazo, Guayas, Bolivar, Los Rios şi Canar", a indicat pe Twitter Serviciul naţional de gestionare a riscurilor şi urgenţelor (SNGRE) din Ecuador.

Serviciul integrat de securitate ECU911 a publicat înregistrări video şi fotografii arătând mai multe localităţi acoperite cu o strat gri de cenuşă, scrie Agerpres

. În special regiunea andină Chimborazo (sud), cu o populaţie de o jumătate de milion de locuitori, care a fost pusă în alertă galbenă (înainte de portocaliu şi roşu marcând nivelul maxim de pericol) din iunie din cauza intensificării activităţii vulcanului.

"Prezenţa cenuşii în aer" a constrâns Direcţia generală a aviaţiei civile "să suspende activităţile aeroportului din Guayaquil", capitala provinciei Guayas, a declarat DGAC pe Twitter. Acelaşi aeroport fusese deja închis în septembrie din motive identice.

Sangay, cu conul său acoperit de zăpadă atingând o altitudine de 5.230 metri, este unul dintre numeroşii vulcani activi din Ecuador, cum ar fi Tungurahua şi Cotopaxi, ambii la sud de Quito. El este considerat a fi în activitate eruptivă constantă din 1628, potrivit Institutului Geofizic, precizează Publika.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel