Nori în atmosfera planetei Marte, fotografiaţi de sonda InSight
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 15 mai 2019, 04:43
WhatsApp
InSight
InSight
Sonda de explorare planetară InSight Mars Lander, aparţinând NASA, a realizat această fotografie a unor nori, la răsărit, în atmosfera rarefiată a lui Marte, la 25 aprilie 2019, în cea de-a 145-a zi (sol) a misiunii la suprafaţa Planetei Roşii. 

InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul staţionar autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete. 

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight explorează interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare al planetelor telurice. Modulul InSight evaluează "semnele vitale" ale lui Marte şi îi revine sarcina de a determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra. 

Sonda a asolizat pe Marte la 26 noiembrie 2018Sonda Mars InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie 2018. Spre deosebire de roverele autonome care au revoluţionat explorarea de la distanţă a Planetei Roşii, modulul InSight este staţionar pentru a-şi putea îndeplini obiectivele ştiinţifice. 

În luna aprilie, sonda a detectat şi măsurat ceea ce oamenii de ştiinţă cred a fost un seism produs pe Marte (marsquake), aceasta fiind prima dată când o posibilă mişcare seismică a fost înregistrată pe o altă planetă decât Terra. Zgomotul de slabă intensitate, caracterizat de cercetătorii din cadrul JPL drept un posibil cutremur produs pe Marte, echivalentul aproximativ al unui seism de pe Terra cu magnitudinea 2,5, a fost înregistrat pe 6 aprilie, în cea de-a 128-a zi marţiană (sol) de când InSight se află pe Planeta Roşie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?