Nord-coreenii trimit baloane peste graniță... cu materie fecală și alte gunoaie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Autoritățile sud-coreene au emis un avertisment pentru rezidenții din apropierea graniței cu Coreea de Nord să fie vigilenți, după ce mass-media a raportat că regimul nord-coreean a trimis baloane care conțineau ceea ce păreau a fi gunoi și fecale în teritoriul vecinului său.

Fotografii publicate în presa sud-coreeană arată un balon alb umflat cu o pungă de plastic legată de el. O altă imagine arată ceea ce pare a fi un balon prăbușit cu gunoi împrăștiat în jurul său. Până miercuri, peste 150 de baloane au fost detectate, potrivit agenției de știri Yonhap. Unele au aterizat pe sol, în timp ce altele erau încă în aer, a adăugat agenția, citând o sursă militară sud-coreeană, scrie The Guardian.

Unele dintre baloane au parcurs distanțe lungi, ajungând până în provincia sud-estică Gyeongsang de Sud, a menționat agenția.

Balonurile căzute păreau să transporte diverse obiecte de gunoi, inclusiv sticle de plastic, baterii, părți de încălțăminte și ceea ce se crede a fi bălegar, a declarat un oficial al statului major comun (JCS).

Armata a informat că obiecte neidentificate, despre care se crede că provin din Coreea de Nord, au fost observate în apropierea zonei demilitarizate – granița puternic fortificată care separă cele două Corei. A îndemnat oamenii să nu se apropie de ele și să raporteze observațiile către armată sau poliție.

„Aceste acte ale Coreei de Nord încalcă clar dreptul internațional și amenință serios siguranța populației noastre”, a declarat JCS, potrivit Yonhap. „[Noi] avertizăm sever Coreea de Nord să oprească imediat aceste acte inumane și vulgare.”

Baloanele au sosit după ce Kim Kang-il, un vice-ministru al apărării nord-coreean, a avertizat că regimul va riposta în urma trimiterii de pliante anti-nord-coreene peste graniță în direcția opusă.

„Acțiuni de represalii vor fi luate și împotriva răspândirii frecvente de pliante și alte gunoaie [de către Coreea de Sud] în zonele de graniță”, a declarat Kim într-o declarație duminică, preluată de agenția oficială de știri KCNA.

„Munți de hârtii și mizerie vor fi în curând împrăștiați peste zonele de graniță și în interiorul ROK și vor experimenta direct cât de mult efort este necesar pentru a le elimina”, a adăugat Kim, referindu-se la numele oficial al Sudului, Republica Coreea.

De ani de zile, activiștii sud-coreeni și dezertorii nord-coreeni au trimis baloane către Coreea de Nord care conțin pliante ce critică regimul și îndeamnă nord-coreenii să se ridice împotriva dinastiei Kim care a condus țara timp de decenii. De asemenea, au trimis stick-uri de memorie USB cu videoclipuri de muzică K-pop, care sunt interzise în Nord.

Peter Ward, cercetător la Institutul Sejong, a declarat că trimiterea de baloane este mult mai puțin riscantă decât luarea unor măsuri militare deschise.

„Aceste tipuri de tactici în zona gri sunt mai dificil de contracarat și implică un risc mai mic de escaladare militară incontrolabilă, chiar dacă sunt oribile pentru civilii care sunt ținta finală”, a spus el.

Utilizarea baloanelor de propagandă a fost mult timp o sursă de tensiune între Coreea de Nord și Coreea de Sud, care sunt tehnic în stare de război de când conflictul lor din 1950-1953 s-a încheiat cu un acord de armistițiu, dar nu și cu un tratat de pace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel