Nord-coreenii ar fi fost trimiși alături de trupele ruse în Ucraina
Au apărut rapoarte care descriu ofițeri și ingineri nord-coreeni uciși în apropiere de Donetsk.
Ingineri militari nord-coreeni au fost trimiși pentru a ajuta Rusia să lovească Ucraina cu rachete balistice, iar luptători care acționează în zonele ocupate din țară au fost deja uciși, au declarat oficiali de rang înalt din Kiev și Seul.
Există zeci de nord-coreeni în spatele liniilor rusești, în echipe care „susțin sistemele de lansare pentru rachetele KN-23”, a declarat o sursă din Ucraina pentru The Guardian.
Kim Jong-un, liderul nord-coreean, a călătorit anul trecut în Rusia pentru un summit cu Vladimir Putin, în cadrul căruia cei doi și-au consolidat legăturile printr-un acord secret de armament.
Livrările de muniție din partea Phenianului au fost esențiale pentru a permite forțelor ruse să avanseze într-un război de uzură în estul Ucrainei în această vară. Cu toate acestea, devine din ce în ce mai evident că acordul a implicat mai mult decât furnizarea de echipamente.
"Foarte probabil" ca ofițeri nord-coreeni să fi fost trimiși să lupte alături de ruși
Nord-coreeni se numără printre cei uciși în urma unui atac cu rachetă ucrainean asupra unui teritoriu ocupat de ruși, lângă Donețk, săptămâna trecută, au declarat oficiali sud-coreeni și ucraineni. Nu este clar dacă erau ingineri militari sau alte forțe.
Străinii au luptat ca mercenari pentru Rusia, dar dacă nord-coreenii sunt prezenți pe teren, acesta ar marca prima dată când un guvern străin a trimis trupe în uniformă pentru a sprijini războiul Moscovei.
Ministrul sud-coreean al apărării, Kim Yong-hyun, le-a spus parlamentarilor din Seul săptămâna aceasta că este „foarte probabil” ca ofițeri nord-coreeni să fi fost trimiși să lupte alături de ruși, iar câțiva dintre ei au murit în atac, deși nu a oferit detalii suplimentare.
Andriy Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din Ucraina, a declarat într-o postare pe Telegram că unii nord-coreeni au fost uciși în Rusia. Organizația sa face parte din consiliul național de securitate și apărare.
Miercuri, armata ucraineană a anunțat că a distrus muniții nord-coreene într-un atac asupra unui depozit din regiunea Bryansk, la 120 km de granița cu Ucraina.
Intrarea în războiul din Ucraina oferă Coreei de Nord oportunitatea de a testa arme, de a acumula experiență de luptă pentru trupele sale și de a-și consolida poziția cu un aliat internațional puternic.
„Pentru Coreea de Nord, care a furnizat Rusiei multe obuze și rachete, este esențial să învețe cum să manevreze diferite tipuri de arme și să câștige experiență reală de luptă”, a declarat Lim Eul-chul, profesor la Institutul pentru Studii Îndepărtate din Seul, pentru agenția de știri AFP. „Acesta ar putea fi chiar un factor motivant pentru trimiterea soldaților nord-coreeni – să le ofere experiențe diverse și antrenament de război.”
Rachetele și obuzele nord-coreene sunt de calitate inferioară și nesigure, dar au fost esențiale pentru Rusia în conflictul din Ucraina
Rachetele și obuzele nord-coreene sunt de calitate inferioară și nesigure, dar au fost esențiale pentru menținerea tirurilor neîncetate ale artileriei ruse asupra armatei ucrainene, mai bine pregătite și motivate.
Se estimează că Phenianul a furnizat aproximativ jumătate din muniția de calibru mare folosită pe câmpul de luptă în acest an, mai mult de 2 milioane de proiectile, potrivit unei surse ucrainene. De asemenea, a furnizat rachete KN-23, care au fost folosite în zeci de atacuri în Ucraina iarna trecută, a raportat presa ucraineană. După o pauză de câteva luni, acestea au fost din nou desfășurate începând din iulie.
KN-23 este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, testată pentru prima dată în 2019, și a fost comparată cu rachetele Iskander-M ale Rusiei. Se crede că are o rază de acțiune de aproximativ 450 km atunci când transportă un focos de 500 kg.
Moscova și Phenianul au negat vânzările de arme, chiar dacă în ultimele luni și-au sărbătorit public aprofundarea relațiilor bilaterale. Kremlinul a respins joi informațiile privind desfășurarea de trupe nord-coreene în Ucraina, calificându-le drept „o altă știre falsă”.
Kim l-a descris pe Putin drept „cel mai apropiat camarad” într-un mesaj de felicitare trimis săptămâna aceasta, iar Putin a efectuat o vizită de stat în Coreea de Nord în iunie, în cadrul căreia liderii au semnat un acord de ajutor reciproc.
În schimbul rachetelor și altor echipamente militare, Coreea de Nord se pare că solicită ajutorul Rusiei pentru programul său de sateliți spion, care a avut eșecuri jenante în ultimii doi ani.
Nu este clar până unde este dispusă Rusia să meargă în partajarea tehnologiei militare sensibile cu Coreea de Nord în schimbul sprijinului continuu în Ucraina.
Phenianul, după decenii de sancțiuni impuse de ONU care vizează programele sale de rachete balistice și arme nucleare, încearcă să își consolideze legăturile cu Rusia și China, ca parte a unei alianțe împotriva „hegemoniei și imperialismului occidental”.
Strategia a dat roade în martie, când Rusia și-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a pune efectiv capăt monitorizării sancțiunilor, o mișcare primită public cu entuziasm de Phenian, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News