Nokia se retrage de pe piaţa rusă din cauza războiului cu Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
foto ilustriativ pexels
foto ilustriativ pexels
Compania finlandeză de telecomunicaţii Nokia a anunţat marţi că se retrage de pe piaţa rusă, ca urmare a conflictului militar cu Ucraina şi sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE), relatează EFE. 

Nokia, care în ultimele săptămâni a suspendat livrarea de echipamente pentru reţele mobile din Rusia, notează într-un comunicat că a sistat dezvoltarea de noi afaceri şi că va transfera activităţile sale de cercetare şi dezvoltare (I+D) în afara acestei ţări.

'Acum putem anunţa că abandonăm piaţa rusă. În timpul acestui proces prioritatea noastră rămâne siguranţa şi bunăstarea angajaţilor noştri', se arată în comunicat.

Totuşi, Nokia va continua să asigure sprijinul necesar pentru a menţine reţelele existente în 'îndeplinirea angajamentelor actuale', pentru a garanta fluxul de informaţii şi acces la internet şi a oferi perspective externe poporului rus.

2.000 de angajaţi afectați în urma deciziei Nokia de a părăsi Rusia

Potrivit Nokia, încasările sale în Rusia au reprezentat sub 2 % din cele 22,202 de miliarde de euro obţinute în 2021, astfel încât nu crede că această decizie va afecta prognozele sale financiare pentru restul anului. Decizia companiei finlandeze de a părăsi Rusia va afecta circa 2.000 de angajaţi, însă unora li s-ar putea propune să muncească în alte zone ale lumii. Nokia are în jur de 90.000 de angajaţi la nivel global.

Anunţul Nokia vine la câteva zile după ce principalul său rival european, compania suedeză Ericsson, şi-a anunţat suspendarea afacerilor sale în Rusia pentru o perioadă nedefinită de timp, ca urmare a invaziei din Ucraina. Atât Nokia, cât şi Ericsson au înregistrat procentaje de vânzări cu o singură cifră în Rusia, acolo unde companii chineze precum Huawei au o pondere mai mare, conform Agerpres.

Citește și - Kievul avertizează că Rusia ar plănui atacuri pe propriul teritoriu pentru a da vina pe ucraineni

Serviciile secrete ucrainene afirmă că au detectat planuri ale Kremlinului privind comiterea unor atentate teroriste împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei pentru a da vina apoi pe ucraineni şi a mobiliza opinia publică împotriva Ucrainei, relatează marţi EFE. 

'Scopul este de a provoca o isterie antiucraineană', susţine şeful Direcţiei principale de informaţii a armatei ucrainene (GUR), generalul Kirilo Budanov, pe contul său de Facebook.

Potrivit acestor suspiciuni, ţelul Kremlinului este de a 'deghiza' aceste atacuri într-un fel de acţiuni punitive ale Ucrainei după masacrul de la Bucea, în regiunea Kievului, şi atacul asupra gării feroviare din Kramatorsk, în estul ţării. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel