Noile modificări privind circulaţia pe drumurile publice. Vârsta minimă de obţinere a permisului pentru categoriile C, CE D şi DE, schimbată
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lê Minh)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Lê Minh)
Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. 

Legea prevede, între altele, reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C şi CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D şi DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională, scrie Rador.

Documentul mai stipulează că titularul permisului de conducere are dreptul să obţină istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în una din următoarele modalităţi: de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau de la orice structură de Poliţie rutieră. Totodată, actul normativ completează normele de înmatriculare a autovehiculelor şi de radiere a acestora din sistem.

Camere de supraveghere şi radare fixe pe şoselele din România

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, zilele trecute, și legea potrivit căreia pe şoselele din România vor fi montate sisteme de supraveghere. 

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport.

"Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere”, stipulează legea, conform Adevărul.

"Acest sistem va crea semnalări privind posibila încălcare a normelor de circulaţie pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

"Procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii contravenționale se întocmește în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului, ca înscris în formă electronică”, mai arată legea. 

"Instituirea sistemului are și un puternic rol preventiv atât prin semnalizarea prezenței sistemelor de detecție, cât și prin utilizarea componentelor sale în vederea dispunerii unor măsuri specifice raportate la condiții meteo nefavorabile sau periculoase, evenimente rutiere sau de altă natură care pun în pericol circulația pe sectorul respectiv de drum. Astfel, obligațiile de informare sunt clar definite în proiectul de lege, acestea putând fi transmise și în mod dinamic prin intermediul panourilor cu mesaje variabile, tocmai în scopul determinării conducătorilor auto de a adopta o conduită preventivă”, mai arată proiectul de lege. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel