Data publicării:

Noile instrumente prin care Coreea de Nord vrea să lupte cu pandemia. Sute de mii de infectări zilnice în statul izolat care amenință Occidentul cu bombe nucleare

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay, de Victoria_Borodinova
Foto: Pixabay, de Victoria_Borodinova

Coreea de Nord plasează în carantină sute de mii de pacienți suspectați de COVID-19 (în fiecare zi) și îndeamnă persoanele cu simptome ușoare să bea ceai din frunze de salcie sau caprifoi.

Alegeri prezidentiale 2024

Călătoriile între regiuni au fost interzise; medicii armatei au primit ordin să livreze medicamente; sute de mii de lucrători s-au învârtit pentru a-i identifica pe bolnavi, iar televiziunea de stat folosește animații pentru a îndemna oamenii să caute ajutor dacă au probleme cu respirația sau scuipă sânge.

În ciuda a ceea ce propaganda Nordului descrie ca fiind o unitate totală, frica este palpabilă în rândul cetățenilor, potrivit dezertorilor din Coreea de Sud cu contacte în Nord, iar unii observatori din afară se tem că focarul s-ar putea agrava, cu o mare parte a populației fiind săracă, nevaccinată, rămasă fără suficientă îngrijire spitalicească și care nu își permite nici măcar medicamente simple.

La câteva zile după ce a recunoscut cazuri de coronavirus la nivel național, Coreea de Nord - al cărei sistem de sănătate este unul dintre cele mai slabe din lume - pare că duce o luptă dificilă pentru a controla o criză de sănătate în creștere care a intensificat anxietatea publicului față de un virus care, până joia trecută, se pretindea că a fost ținut cu succes la distanță.

Autoritățile sanitare nord-coreene au declarat joi că o febră care se răspândește rapid a ucis 63 de persoane și a îmbolnăvit alte aproximativ 2 milioane de la sfârșitul lunii aprilie, în timp ce aproximativ 740.000 rămân în carantină.

La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a declarat că numărul total de cazuri de COVID-19 a ajuns la 168, în ciuda creșterii cazurilor de febră.

Mulți experți străini se îndoiesc de acuratețea acestei declarații și cred că nordul probabil a subraportat adevărata amploare a focarului pentru a preveni tulburările publice care ar putea afecta mandatul lui Kim Jong Un.

Go Myong-hyun, un expert în Coreea de Nord la Seul, își face griji că autoritățile nord-coreene ar putea crede că tratamentul împotriva virusului și răspunsul la criză nu mai sunt în mâinile lor.

„În prezent există o lipsă de dispozitive de diagnosticare în Coreea de Nord, așa că țara nu poate confirma imediat dacă pacienții sunt infectați cu adevărat cu COVID-19. În acest moment, par să diagnosticheze doar după simptome”, a spus Go. „Este suspect că Coreea de Nord nici măcar nu are suficiente medicamente de febră”.

Presa de stat a declarat că o forță de muncă de peste un milion de persoane, printre care oficiali din domeniul sănătății, profesori și studenți la medicină, a fost mobilizată pentru a identifica pacienții suspecți.

Răspunsul Coreei de Nord la pandemie pare concentrat în mare parte pe izolarea pacienților suspecți.

Acesta poate fi tot ceea ce poate face cu adevărat statul comunist, întrucât îi lipsesc vaccinurile, pastilele antivirale, unitățile de terapie intensivă și alte active medicale care au ajutat alte țări să suprime spitalizările și decesele cauzate de COVID-19.

Kim Jong Un a ordonat, de asemenea, mobilizarea unor medici militari pentru a sprijini livrarea medicamentelor către farmacii, chiar înainte de a vizita unele puncte farmaceutice din Phenian în zorii zilei de duminică.

Coreea de Nord folosește, de asemenea, mass-media de stat pentru a oferi sfaturi despre cum cetățenii să facă față virusului.

De joia trecută, Coreea de Nord a impus un lockdown la nivel național, dar nu a încercat să ia măsuri mai severe, imitând China, care a închis milioane de oameni în casele lor.

În ultimii ani, Kim Jong Un a construit câteva spitale moderne și a îmbunătățit sistemele medicale, dar criticii spun că acestea sunt rezervate, în mare parte, pentru elita conducătoare a țării și că serviciul medical socialist gratuit este în ruină.

Dezertorii recenti spun că există o mulțime de medicamente produse pe piață în prezent, dar au probleme de calitate, așa că oamenii preferă medicamentele din Coreea de Sud, China și Rusia.

Dar medicamentele străine sunt de obicei scumpe, așa că oamenii săraci, care formează majoritatea populației din Nord, adesea nu și le pot permite.

În ciuda izbucnirii pandemiei, Coreea de Nord nu a răspuns public la ofertele externe de transporturi de asistență medicală.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marți că organismul mondial „este profund îngrijorat de riscul unei răspândiri în continuare” în Coreea de Nord, care are un număr foarte mare de persoane cu afecțiuni subiacente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel