Data publicării:
Noica-Pillat, proces. Cum a dispărut manuscrisul ascuns de Securitate și găsit după cinci decenii
Lectorul George Ardeleanu, doctor în filologie, a vorbit la DC NEWS despre scriitorul Dinu Pillat.
Scriitorul Dinu Pillat a fost arestat de regimul comunist în 1959, alături de Constantin Noica și un grup important de intelectuali. El a fost închis la penitenciarele Jilava și Gherla.
În martie 2010, din arhiva CNSAS a fost recuperat manuscrisului romanului „Așteptând ceasul de apoi", roman care a fost și cap de acuzare în proces.
„Manuscrisul romanului confiscat de Securitate și care a devenit cap de acuzare în procesul său, a dispărut din de 50 de ani din arhivele Securității. A fost descoperit în 2010. Romanul a fost scris în trei trepte. În roman Dinu Pillat încearcă să se interogheze în legătură cu implicarea unor tineri scriitori interbelici importanți precum Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, în malaxorul Mișcării Legionare. Încearcă să răspundă la această întrebare. Romanul având ca temă Mișcarea Legionară a fost considerat mistico-legionar. În epocă se producea o suprapunere perversă între tema romanului și ideologia prezumată a autorului. Replicile personajului sunt atribuite autorului. O concluzie deliberată”, a explicat George Ardeleanu.
23 de intelectuali arestați
„În 1959, pe 25 martie, Dinu Pillat este arestat și anchetat. Nu e arestat pentru acest manuscris ci pentru relațiile sale de rudenie cu șeful Tineretului Național Liberal, plecat împreună cu sora lui Dinu Pillat din România. Evidet că astfel de relații duceau la o suspiciune de spionaj. Este arestat și achetat în legătură și cu alte cărți care au devenit capete de acuzare în procesul Noica - Pillat. În acest proces au fost implicați 23 de intelectuali iar capetele de acuzare au fost niște cărți și texte pe care 'inculpații' le-au citit și interpretat între ei. Texte numărabile pe degetele de la mâini”, a spus Geroge Ardeleanu. Printre aceste texte, filologul a dat exemplul unei scrisori semnată de Cioran, două manuscrise ale lui Constantin Noica, o carte a lui Emil Cioran „Ispita de a exista” și un roman al lui Mircea Eliade, „Pădurea Interzisă”.
Iată răspunsul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News