Urmărește emisiunea live
Noi tensiuni între Kiev și Budapesta, după ce Ucraina a demolat un monument maghiar din orașul Muncaci: E regretabil că faceți asta în timp ce vă primim refugiații!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Autoritățile ucrainene au demolat un monument maghiar din orașul Muncaci, în vestul țării, care atesta 1000 de ani de prezență maghiară în Bazinul Carpatic.

Ungaria a protestat împotriva deciziei orașului Muncaci din vestul Ucrainei de a înlătura un monument istoric care celebra 1.000 de ani de prezență maghiară în Bazinul Carpaților.

„Decizia de astăzi a Comitetului Executiv al Consiliului Municipal Munkács de a îndepărta statuia milenială Turul (n.r. pasăre mitologică maghiară, reprezentată uneori de șoim, alteori de uliu), simbolul orașului, este profund șocantă și scandaloasă”, a declarat János Árpád Potápi, ministrul pentru politica națională a Primului Ministru într-o declarație transmisă cotidianului Magyar Nemzet.

„Este și mai șocant că statuia a fost îndepărtată în timp record, după-amiaza”, a adăugat el.

„Este regretabil că, în plin război, conducerea orașului Mukachevo acordă prioritate demolării unui monument care este un simbol proeminent al identității maghiare locale și transcarpatice, în timp ce Ungaria desfășoară cea mai mare operațiune de ajutor umanitar din istoria sa pentru a ajuta refugiații de război din Ucraina.”

„Această mișcare, într-un moment de agresiune armată în Ucraina, este extrem de intempestivă și ar putea lucra împotriva stabilității Transcarpatiei multietnice”, a adăugat el.

„Ungaria a ajutat Ucraina în calitate de vecin bun de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean și a primit aproape 1 milion de refugiați ucraineni”, se arată la finele declarației.

Statuia Turul a Castelului Munkács a fost ridicată în 1896 ca unul dintre cele șapte monumente ale mileniului, celebrând 1.000 de ani de prezență maghiară în Bazinul Carpaților. Autoritățile cehoslovace au demolat-o în 1924, iar Armata Roșie, care a ocupat regiunea în 1945, a topit statuia de bronz.

O copie a statuii, distrusă în 1945, a fost realizată de sculptorul Mihály Belény și a înlocuit originalul în 2008, fiind finanțată în întregime de omul de afaceri ungaro-american Imre Pákh, conform RMX.

Ungaria semnează un nou acord cu Gazprom: Amânare pentru plata gazelor rusești, cât și o nouă rută de furnizare prin TurkStream

Ungaria a ajuns la acordul final cu Gazprom pentru amânarea plăților pentru gazul rusesc, a declarat miercuri ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, după discuțiile sale cu CEO-ul Gazprom, Alexey Miller, la Moscova.

”Pentru a îmbunătăți condițiile financiare, directorul general al Gazprom Export va semna un acord de amânare a plății gazului rusesc, astfel încât condițiile noastre de plată să devină mai favorabile”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

Szijjarto a mai menționat că livrările de gaz rusesc către Ungaria vor fi redirecționate de pe ruta de vest către ruta de sud prin conducta de gaz TurkStream.

”Astăzi am convenit ca gazul rusesc care a fost inițial furnizat în Ungaria prin rutele nordice, să fie redirecționat prin ruta sudică, astfel încât în ​​viitorul apropiat Ungaria va primi gaz zilnic și putem fi siguri că nu vor exista restricții de utilizare de gaze naturale în Ungaria”, a spus ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel