Data actualizării:
Data publicării:

Noi restricții în România. Adrian Streinu Cercel: Testare la fiecare scară de bloc!

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
 Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu-Cercel

Medicul Adrian Streinu Cercel a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, în cadrul Maratonului vaccinării de la Bucureşti, că medicii se aşteaptă ca numărul românilor infectaţi cu SARS CoV-2 să crească în perioada următoare.

„Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaştem, în momentul de faţă, noi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească”, a spus Adrian Streinu Cercel.

„Dacă pentru tulpina iniţială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de faţă este 1 spre 10. Ca atare, la nivelul fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate, care sunt asimptomatici şi de care nu se ştie. Aceasta este regula simplă. Evident că a trebuit să fie luate nişte măsuri, să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, dar mai mult decât atât, aş mai zice că trebuie să mai facem un lucru, şi anume să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în aşa fel încât să mai dăm oamenilor o şansă să fie diagnosticaţi din prima, pentru că, cu cât acest diagnostic este mai precoce, cu atât şansa de supravieţuire creşte considerabil”, a explicat medicul Adrian Streinu Cercel.

De asemenea, Adrian Streinu Cercel a mai spus că rezultatele restricţiilor ce vor intra de luni în vigoare se vor vedea peste şase săptămâni. „Rezultatele unor astfel de restricţii se văd în medie după şase săptămâni. (...) Deocamdată, suntem spre un platou”, a subliniat medicul.

 

VEZI ȘI: Medicul Gabriel Tatu-Chițoiu: Numărul real de infectări este 100.000/zi

 

Alexandru Rafila, apel la vaccinare: Este necesară o lună de solidaritate

Este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei, a transmis, sâmbătă, deputatul PSD, Alexandru Rafila.  

„Este un moment crucial, dar sper să încheiem aceste momente de criză - sanitară și politică - cât mai repede. Cred că este necesară o lună de solidaritate pentru oprirea pandemiei, pentru oprirea deceselor în România, o solidaritate națională care să implice două lucruri extrem de importante: vaccinarea și înțelegerea faptului că fiecare dintre noi este parte a acestui efort”, a scris Alexandru Rafila pe Facebook.

Medicul este de părere că măsurile care vor fi stabilite pentru reducerea transmiterii trebuie nu doar trebuie respectate, ci și să încercăm să-i convingem pe cei din jurul nostru să le aplice.

„Dacă această lună va fi încununată de succes, o să putem sărbători pe 1 decembrie Ziua Națională în condiții mult mai bune”, a spus Alexandru Rafila.

Bilanț COVID-19, duminică: peste 20.000 de români sunt internați în spital

Până duminică, 24 octombrie, în România au fost înregistrate 1.561.928 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 7.123 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.323.707 pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.725 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 148 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până duminică, 44.679 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 389 de decese ( 201 bărbați și 188 femei), din care 8 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și municipiul București.

Dintre cele 389 de decese, 5 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 14 la categoria de vârstă 40-49 ani, 35 la categoria de vârstă 50-59 ani, 97 la categoria de vârstă 60-69 ani, 141 la categoria de vârstă 70-79 ani și 97 la categoria de vârstă peste 80 ani.

347 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 12 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 30 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 8 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Bacău, Buzău și Mureș, 1 în luna septembrie 2021 și 7 în octombrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 381 de decese.

Din totalul de 389 de pacienți decedați, 361 erau nevaccinați și 28 vaccinați. Cei 28 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 de ani și peste 80 de ani. Toți pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități.

În spitalele din țară, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 20.323. Dintre acestea, 1.846 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 471 sunt minori, 432 fiind internați în secții și 39 la ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel