Noi reguli impuse de UE pentru siguranța la volan
Uniunea Europeană a impus noi reguli pentru siguranța la volan.
Au intrat în vigoare noi reguli europene pentru siguranța la volan. Senzorii de avertizare și asistența inteligentă pentru controlul vitezei sunt doar două dintre sistemele care vor deveni obligatorii pentru toate autoturismele produse din anul 2024.
Frânarea automată în cazul unui obstacol
Pe lista Comisiei este și frânarea automată în cazul apariției unui obstacol, transmite Știrile ProTv. Reprezentanții Comisiei Europene susțin că cu aceste sieteme vor salva zeci de mii de vieți.
"Pun din nou transmisia în marșarier și mașina o să intre singură în parcare. Frână automată se activează când și-a dat seama că s-a apropiat foarte mult de mașina din spate. Ca să n-o lovească a pus frână. Văd senzorii că îmi indică cât de mult m-am apropiat și mai am și indicatorul acustic că o să lovesc mașina din față.", a explicat Costin Ciurgea, realizatorul emisiunii Superspeed.
Un alt sistem este cel de menținere a benzii de circulație. Modelele noi de mașini sunt deja dotate cu astfel de sisteme, făcute să corecteze traseul vehiculului.
"Mașina citește întotdeauna indicatoarele de benzi și în momentul în care simte că roata stângă se apropie de marcajul de pe partea stângă prea mult și începe să îl depășească atunci virează la dreapta într-un unghi presetat. Eu n-am avut mâinile pe volan, le-am avut ușor ridicate ca să testez sistemul și s-a văzut clar că mașina a virat odată cu banda.", a mai explicat Costin Ciurgea.
Sistemul de avertizare în caz de somnolență
În ajutorul șoferilor vine și sistemul de avertizare în caz de somnolență sau lipsă de atenție.
"Detectează automat oboseala conducătorului auto. El își face un refresh în mod constant din șapte în șapte minute și se bazează pe stilul de condus pe care îl are șoferul, sistemul interpretând în mod automat și anunțându-ne cu un mesaj la bord vizavi de momentul în care ar trebui să luam o pauză.", a explicat Răzvan Stemate, coordonator de vânzări.
"Vin în completarea altor norme de siguranță care să scadă numărul de decese pe străzi. Unui consumator responsabil îi convine mai mult să plătească pentru un vehicul care să îi ofere mai multă siguranță decât un vehicul care îi oferă un grad scăzut de siguranță.", a declarat Adrian Sandu, secretar general Acarom.
Rabla pentru electrocasnice. Începe a treia etapă pentru persoanele fizice
Persoanele fizice se pot înscrie începând de vineri, ora 10:00, în cea de-a treia etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice, în vederea selectării voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele, informează Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Bugetul acestei etape este de 15 milioane de lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 8 iulie, ora 10:00 - 14 iulie, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului, scrie Agerpres. În cea de-a treia etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel: 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News