Noi proteste la Chișinău. Chirieac: Cu toți ochii pe Ucraina, am pierdut din vedere Republica Moldova. Putin vrea un cap de pod în coasta NATO și UE
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Noi proteste au loc astăzi, 18 noiembrie, la Chișinău. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat situația de peste Prut.

Potrivit Antena 3 CNN, noi proteste au loc astăzi în capitala Republicii Moldova. Manifestanții vizează guvernul pro-european condus de Natalia Gavrilița și pe președintele Maia Sandu. Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la același post TV, unde a comentat ultimele informații de peste Prut: 

„Problema de la Chișinău trebuie să o rezolve NATO și Uniunea Europeană, dar nu în sensul în care trebuie să intervină ei să liniștească manifestanții. Nu, ei trebuie să intervină cu ajutor pentru Republica Moldova. Altminteri, Federația Rusă a lui Vladimir Putin e pe cale să câștige războiul hibrid din Republica Moldova, fiindcă speculează, pe fondul nemulțumirilor reale cauzate de întreruperile de curent electric, de frigul din casă, deoarece s-a tăiat gazul, de toate problemele economice, totuși, Republica Moldova e cea mai săracă țară din Europa, de faptul că românii sunt plecați în străinătate iar cei rămași pe teritoriul Basarabiei sunt rusofoni, în așa fel încât guvernul pro-european al Maiei Sandu să poată fi dat jos. Asta se întâmplă, cu toți ochii pe Ucraina, am pierdut din vedere Republica Moldova. Dacă Moscova își face un cap de pod acolo, nu o să fie bine pentru nimeni.

Fără ajutor extern important, material, palpabil și doar cu declarații și floricele, actuala conducere de peste Prut nu rezistă. Moscova nu a provocat toată această dârdură în Republica Moldova ca să o închidă că vin sărbătorile sau pleacă administrația în concediu, ca în România. Ei au demarat acest război hibrid autentic, unde Moscova este foarte bună. Ei s-au aruncat în războiul clasic și au pierdut pe vecie dominația mondială. Mă rog, cât aveau ei, că păreau că stau la masă. Nu mai stau la masă, dar la războiul hibrid, la fake news, dat jos guverne, influențat alegeri rușii erau buni. Acum, încearcă să dovedească faptul că dacă în războiul clasic nu au șanse, măcar în războiul hibrid au șanse.“, e de părere Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -     Chirieac, argumente tari. De ce România ar trebui admisă în Schengen

Chirieac: Putin vrea un cap de pod în coasta NATO și UE

„O intervenție in forță pentru Maia Sandu înseamnă să-i ajuți financiar, pentru că e vorba de pensii, de salarii, să-i ajuți cu energie, nu există nicio rețea de înaltă tensiune între noi și Republica Moldova. Nici România nu a construit, nici Republica Moldova, că-s frații noștri, să rezolvi cu gazul, dar nici nu le poți da foarte mult gaz, pentru că înțeleg faptul că acea conductă se duce doar vreo 40 de kilometri. După, nu au mai fost bani. Sunt probleme vechi, de decenii, care toate se decontează acum, cu Moscova care vrea să dea jos guvernul pro-european, că Republica Moldova a primit, grație Maiei Sandu, statutul de candidat la UE, ca să facă un cap de pod. Ce era Transnistria cap de pod, care e în primejdie, acum, cu războiul din Ucraina, Transnistria e în primejdie. Acum rușii vor toată Republica Moldova, vor Chișinăul de partea lor, ceea ce e un cap de pod în coasta NATO și UE. Putin vrea haos ca să cadă Maia Sandu după care să pună un guvern pro-rus“, a conchis analistul politic Bogdan Chirieac.

Acest articol reprezintă o opinie.

CITEȘTE ȘI     -     UE ar cere Guvernului să limiteze creșterea pensiilor la 9,4% din PIB (surse). Previziunea lui Chirieac

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel