Data publicării:

Noi modificări privind deciziile de pensii. Unele vor crește și cu 80%-90%

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că noul model al deciziilor de pensioare a ajuns la toate casele de pensii din țară. Pensiile vor crește semnificativ pentru persoanele care depășesc 40 de ani de cotizație.

Peste 3 milioane de oameni vor beneficia de majorarea pensiei, susține Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Mai mult, persoanele cu un stagiu de cotizare care depășește 40 de ani vor avea pensii mai mari chiar și cu 80%-90%. 

„Mai mult de trei milioane de oameni vor fi (cu majorări ale pensiei – n.red.), pentru că practic, punctele de stabilitate vor aduce acel plus față de ceea ce se întâmplă în momentul de față. Este un plus pe care noi îl acordăm pensionarilor care au un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani.

Vor fi mulți pensionari care în momentul de față sunt în zona indemnizației social şi care vor ieși din această zonă. Acolo unde avem un stagiu de cotizare foarte mare, de peste 40 de ani, creșterile vor fi substanțiale, chiar și de peste 80%-90%”, a spus Daniel Baciu, şeful Casei Naţionale de Pensii, scrie RomâniaTV.

„În urma acestui proces de recalculare, nicio pensie nu va scădea. Este un lucru foarte clar pe care noi l-am prevăzut în lege. Marea majoritate a pensionarilor vor primi măriri ale pensiilor în urma acestui proces de recalculare. Aceste măriri vor fi în funcție de stagiul de cotizare realizat.”, a mai subliniat acesta.

Noile modele au ajuns la toate casele de pensii

Noul model privind deciziile de pensionare a fost deja publicat în Monitorul Oficial iar în același timp a fost trimis către toate casele de pensii din România. Documentul oferă pensionarilor posibilitatea de a afla punctajul obținut, valoarea pensiei, numărul de puncte dar și modul în care a fost calculată suma finală.

Toate deciziile se vor emite în două exemplare ce cuprind numele și prenumele în clar al directorului executiv sau, după caz, al directorului executiv adjunct al Direcției stabiliri și plăți prestații ori al șefului casei locale. Unul dintre cele două exemplare rămâne în posesia beneficiarului iar cel de-al doilea va fi arhivat la dosarul de pensie.

”Ştim exact ce avem de făcut, astfel încât în luna septembrie trebuie ca oamenii să-și primească pensiile mult dorite, recalculate cu noul cuantum al pensiilor stabilit în baza noii legi, şi anume legea 360/2023″, a spus Daniel Baciu.

Noua lege a pensiilor prevede următoarele reglementări:

– introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii

– stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați

– stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;

– reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare
– normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035

– acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni

– luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel