Noi măsuri fiscale. Kelemen Hunor: Așa ceva nu se poate accepta. Trebuie să dispară din proiect
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor, Președintele UDMR, a susținut declarații de presă astăzi, 19 septembrie 2023, după discuția cu Marcel Ciolacu. 

În ceea ce privește cerealele ucrainene, Kelemen Hunor a spus că trebuie verificat tot ce intră prin Moldova și că fermierii români sunt cei mai importanți.

„Legat de cereale, sigur, trebuie să ajutăm Ucraina, dar nu putem să distrugem fermierii români și de aceea, tot ce intră prin Moldova trebuie văzut dacă într-adevăr este produs în Moldova sau este produs în Ucraina. Este în continuare în discuție și România trebuie să țină cont, în primul rând, de fermierii români.

Pe de altă parte trebuie să ajute Ucraina să ajungă cu cerealele în state terțe, mai ales în Africa. Desfacerea nu trebuie să se întâmple în România, pe piața românească dacă nu vrem să distrugem fermierii români și nu cred că cineva dorește acest lucru.", a spus Kelemen Hunor.

Măsurilor privind autoritățile locale

„Legat de asumarea măsurilor legate de autoritățile locale. Aici noi am spus că, în primul rând trebuie să ținem cont de principiul autonomiei locale. Nu poți să intervii de la nivel central și să spui ce au voie să facă autoritățile locale și ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie și așa mai departe. Deci nu se poate accepta.

Acel procent de 2.5% trebuie să dispară din proiect fiindcă asta înseamnă că a intervenit peste autoritățile locale și e vorba de impozitele și taxele locale și nu poți să impui cât la sută poți să dai la anumite activități.

Electoratul răspunde și trage la răspundere pe aleșii locali și nu Ministerul de Finanțe, de aceea nu pot fi stabilite criterii de performanță de la nivel central pentru instituțiile autorităților locale. Este atributul autorităților locale, al instituțiilor locale să stabilească aceste criterii și nu de la Ministerul Finanțelor, nu de la Guvernul central trebuie să vină aceste criterii.

Pentru aleșii locali nu ai cum să stabilești tu criterii de la nivel central și am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere.

Instituțiile de cultură trebuie exceptate de la comasare când sunt mai puțin de 50 de posturi fiindcă asta ar însemna că nu înțelegi fenomenul cultural, nu înțelegi cum funcționează instituțiile de cultură, muzeele județene, muzeele locale, bibliotecile județene, teatrele, filarmonicele și nu poți să le comasezi ansamblul folcloric cu muzeul județean și biblioteca cu teatrul.

Din acest punct de vedere instituțiile de cultură trebuie exceptate și la nivel central, bineînțeles, dar, în primul rând, la nivel local fiindcă acolo sunt problemele cele mai importante.", a spus Kelemen Hunor. 

Decizia privind moțiunea împotriva Guvernului PSD-PNL va fi luată abia după ce UDMR va vedea forma finală.

„Aștept să văd forma finală a proiectului și vom decide ce vom face. Până acum am văzut doar improvizații”, a mai zis Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel