Noi măsuri de austeritate în Grecia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Un nou pachet de măsuri de austeritate  a fost adoptat de liderii coaliţiei de guvernare din Grecia. Această măsură a fost aprobată la cererea instituţiilor financiare internaţionale şi presupune economii de 11,5 miliarde euro.

Autor: Roxana Sabau

 Premierul grec, Antonis Samaras i-a convins miercuri pe liderul partidului Pasok, Evangelos Venizelos şi pe preşedintele formaţiunii Stânga Democratică, Fotis Kouvelis să semneze acordul după cea de-a doua rundă de negocieri din această săptămână.

După încheierea negocierilor, ministrul Finanţelor, Yannis Stournaras a precizat că pachetul va fi acum verificat de misiunea Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Centrale Europene, aflată de săptămâna trecută la Atena pentru a lua o decizie privind următoarea tranşă din finanţarea către Grecia. Liderul grec a mai declarat că "reducerea cheltuielilor publice cu încă 11,5 miliarde euro era o precondiţie pentru ca Grecia să rămână în zona euro”, a mai adăugat Yannis Stournaras.

Noile măsuri vizează anii 2013 şi 2014, iar peste jumătate din sumă va fi economisită prin reducerea cheltuielilor de sănătate şi posibil noi tăieri de salarii pentru angajaţii publici şi pensiilor din sistemul public.

Statul elen se află în cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, cu o rată a şomajului de aproximativ 22%.

Fără sprijinul parteneriilor din zona euro şi în lipsa unei noi tranşe de la FMI, Grecia riscă să rămână fără bani în viitorul apropiat, cu o scadenţă de 3,2 miliarde euro către Banca Central Europeană pe 20 august.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel