Data publicării:
Noi gene asociate cu Alzheimer, descoperite
Cercetătorii americani că au identificat mai multe gene care pot fi asociate cu boala Alzheimer. Ei au studiat aproape 6.000 de persoane cu Alzheimer și 5.000 de persoane cu creier neafectat de demență și au identificat variații rare în genele care pot juca un rol în boala degenerativă a minții.
Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universității din Boston (Boston University School of Medicine) spun că au identificat mai multe gene care pot fi asociate cu boala Alzheimer.
Ei au studiat aproape 6.000 de persoane cu Alzheimer și 5.000 de persoane cu creier neafectat de demență și au identificat variații rare în genele care pot juca un rol în boala degenerativă a minții.
Ce fac genele identificate
Genele recent identificate ar fi „vinovate" că determină un răspuns inflamator și modificări în producerea anumitor proteine , care contrbuie la deteriorarea creierului la pacienții cu Alzheimer.
Aceasta, dar și cercetări genetice anterioare, aruncă o nouă lumină asupra bolii Alzheimer și ar putea duce la creare de noi tratamente pentru această afecțiune a creierului, spun cercetătorii, potrivit medicinenet.com.
Cercetarea a fost realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Boston, dar și de cercetători din alte state americane implicați în Proiectul de secvențiere genetică a bolii Alzheimer (ADSP), elaborat de Institutul Național de Sănătate al SUA.
„Acest studiu de secvențiere genetică la scară largă și profundă este o parte importantă a identificării variațiilor sau mutațiilor care pot juca un rol în riscul de a apariție al bolii Alzheimer sau au rol de protecție impotriva acesteia", a spus dr. Eliezer Masliah, director al Diviziei de Neuroscience, de la Institutul American de Sănătate.
Vor putea fi concepute noi terapii
„Efortul de a obține un volum mare de date, precum este Proiectul de secvențiere genetică a bolii Alzheimer (ADSP), ajută cercetarea să meargă înainte. Identificarea de variații rare ar putea îmbunătăți abilitatea noastră de a găsi noi obiective terapeutice și de a avansa abordări prin medicina avansată de precizie pentru boala Alzheimer", a arătat Masliah, într-un comunicat de presă dat publicității de Universitatea din Boston.
Studiul complet a fost publicat pe 14 august în jurnalul medical de specialitate„Molecular Psychiatry".
În total, arată autorii studiului, 19 gene au fost asociate semnificativ sau sugestiv cu boala Alzheimer, și au fost testate în faza de replicare.
„Studiul nostru, cel mai mare pentru boala Alzheimer efectuat până în prezent, a identificat asociații noi cu variații în trei gene de a căror implicare în această boală nu se știa. (...) De asemenea, am confirmat asociații cu variații comune și rare în câteva gene, de care se știa anterior. (...) Multe dintre descoperirile noastre vor oferi o perspectivă nouă asupra mecanismelor bolii și țintelor pentru viitoare experimente biologice pentru a obține o înțelegere mai aprofundată despre rolul acestor gene în patogeneza bolii", notează autorii studiului, în concluziile acestuia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News