Noi forme de război. Dâncu: Calitatea învățământului, cea mai mare vulnerabilitate
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, a fost invitat la DC News, unde a vorbit despre noile provocări regionale și globale care afectează societatea românească.

Invitat la DC News, Vasile Dâncu, ministrul Apărării Naționale, a venit cu detalii despre provocările pe care trebuie să le suporte societatea românească în această perioadă și despre capacitatea de reziliență  de care oamenii trebuie să dea dovadă în fața unor noi forme de război:

„Astăzi, cele mai mari amenințări sunt fluxurile migraționale direcționate spre o anumită zonă, creând presiune într-o zonă unde nu te așteptai. De asemenea, vorbim și de războiul hibrid de pe Internet. Avem nevoie de o capacitate de reziliență. Unul din elementele viitorului concept NATO, l-am văzut și pe secretarul general al NATO care a spus un lucru foarte important pe care eu, ca sociolog, îl văd de o mare însemnătate: Nu este vorba doar de a construi armate puternice, trebuie să construiești societăți reziliente, societăți care au capacitatea să se adapteze din mers. În Europa, reziliența înseamnă rezistență, însă nu e adevărat.

Nassim Taleb, cel care a inventat Lebăda Neagră, spune un lucru care ne avantajează pe noi, românii. El spune: Societățile perfect organizate nu sunt anti-fragile. Pentru că se rup mai ușor la riscuri la care nu se așteaptă. Până la urmă, niciunii nu ne-am așteptat la riscurile de astăzi. Dintre autorii care au scris în domeniul apărării în ultimii ani, deși se știa că războiul se complică, se știa că devine psihologic și propaganda va avea un efect, niciunul nu se aștepta că vor fi asemenea dezvoltări ca în prezent.

Astfel, e nevoie de psihologi, de sociologi, de specialiști în comunicare, de media. Media e o armă mai puternică decât rachetele sau lansatoarele Patriot.“, a precizat Vasile Dâncu.

Dâncu: Educația joacă un rol foarte important

„Am văzut în campania de vaccinare din România. Unii vorbesc despre un război hibrid și că România și Bulgaria au căzut pradă acestui război. Nu știm, probabil că nu vom ști cu precizie niciodată. Avioanele sunt, doar așa, pentru a le pune în vitrină? A le utiliza și a arăta că putem și așa...?“, a punctat Bogdan Chirieac.

„O țară trebuie să fie pregătită în fiecare moment și pentru crize care implică zona militară, evident. Cu avioanele nostre de transport trupe sau material, aducem oameni din străinătate, oamenii care în perioada asta au rămas undeva blocați. Aducem civili din zonele unde apar diferite alte crize. Toate aceste folosințe care păreau exclusiv militare, au și o folosință civilă. În construcția unei societăți reziliente ai nevoie de foarte multe lucruri.

Armata și Biserica sunt indicatori de siguranță psihologică. În momentul în care aceste instituții scad în încredere, vedem și faptul că oamenii se simt nesiguri, că nu au încredere în stat și apare tendința de a pleca din țară, o tendință spre migrație. Având în vedere că războiul s-a schimbat foarte mult, asta nu înseamnă că forțele militare nu mai sunt necesare. Cu toate că se reduc efectivele, nu se poate face asta la infinit și este nevoie de o pregătire pentru acest război.

Trebuie să privim politicile de defense și în sensul acesta, al apărării prin toate mijloacele pe care le are o societate. În momentul în care calitatea învățământului scade, în momentul în care stai prost cu formarea oamenilor, e o vulnerabilitate de securitate națională, poate chiar cea mai mare. Când ai un învățământ slab și o corupție mare în societate, când instituțiile nu își mai fac treaba și politicianismul ocupă zona guvernanței, participă la pierderea rezilienței și scăderea capacității de apărare a unei națiuni“, a conchis Vasile Dâncu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Planul lui Putin aproape de granița României. Vasile Dâncu: Nu suntem, în acest moment, într-o situație de război

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel