Noi explozii în Liban. Staţii de emisie-recepţie walkie-talkie ale Hezbollah au fost detonate - Update: Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah.

Citește și articolul - "Două celulare și un pager la cingătoare". Ce sunt și cum funcționează dispozitivele folosite de Hezbollah care au explodat marți - Video

Update 2

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni vineri într-o şedinţă de urgenţă după seriile de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah în atacuri atribuite Israelului şi care au provocat cel puţin 21 de morţi şi peste 3.100 de răniţi, transmite AFP. Reuniunea, cerută de Algeria, va începe la ora 19:00 GMT, a anunţat preşedinţia slovenă a Consiliului de Securitate al ONU.

"Obiectele civile" nu trebuie să fie niciodată transformate în arme

"Obiectele civile" nu trebuie să fie niciodată transformate în arme, iar "aceasta ar trebui să fie o regulă pentru oricine în lume, pe care guvernele ar trebui să fie capabile să o aplice", a reacţionat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care crede că această operaţiune de detonare a unor dispozitive de comunicaţii ale Hezbollah, asupra căreia Israelul nu a comentat, poate fi preludiul unei operaţiuni militare israeliene mai ample în Liban.

"Logica din spatele exploziei acestor aparate este de a efectua o lovitură preventivă înaintea unei operaţiuni militare majore", a estimat Guterres, adăugând că "trebuie făcut totul pentru evitarea acestei escaladări".

Update 1 

Un nou val de explozii ale unor dispozitive de comunicaţii folosite de gruparea libaneză pro-iraniană Hezbollah a provocat miercuri cel puţin 9 morţi şi peste o sută de răniţi în Liban, la o zi după un atac similar atribuit Israelului şi pe care mişcarea islamistă libaneză a promis să-l răzbune, transmite AFP, în urma comunicării de către Ministerul libanez al Sănătăţii a unui bilanţ provizoriu al victimelor.

Știrea inițială

Cel puţin una dintre noile explozii a survenit la periferia sudică a capitalei Beirut, în timp ce acolo aveau loc funeralii organizate de Hezbollah pentru membrii acestei grupări ucişi în atacul de marţi executat prin detonarea pagerelor şi atribuit Israelului. Ministerul libanez al Sănătăţii a comunicat un bilanţ provizoriu de cel puţin un morți şi peste o sută de răniţi în urma noilor explozii de miercuri. O sursă de securitate afirmă că sunt cel puţin trei morţi şi sute de răniţi, mulţi având răni la mâini sau în zona abdomenului.

Youtube video image

Când au fost achiziționate de Hezbollah staţiile de emisie-recepţie

Staţiile de emisie-recepţie detonate acum au fost achiziţionate de Hezbollah în urmă cu cinci luni, aproximativ în acelaşi timp cu achiziţia pagerelor explodate marţi, spune o sursă libaneză de securitate.

Serviciul secret israelian Mossad, ce are o lungă experienţă în operaţiuni externe de sabotaj sofisticate, pare să fi accesat pagerele pe lanţul de aprovizionare şi să fi implantat în fiecare un dispozitiv exploziv cu cartelă detonat în momentul recepţionării unui mesaj anume, scrie Agerpres.

Misterul fabricării pagerelor detonate

Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate în Liban, susţine că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar şi neagă că a produs pagerele. Guvernul ungar a confirmat că respectiva companie este doar o societate intermediară, fără activitate de producţie, menționând faptul că respectivele pagere nu au fost niciodată pe teritoriul Ungariei.

Miile de pagere au explodat simultan şi au provocat victime nu doar în rândul combatanţilor Hezbollah, printre cele 12 persoane ucise fiind şi doi copii. Imaginile din spitalele libaneze arată persoane cu braţe sau degete amputate, ori cu răni la faţă sau şold.

Citește și Exclusiv -   Exploziile simultane a mii de pagere folosite de Hezbollah - o bombă cibernetică sau o lovitură de geniu a serviciilor secrete

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel