Noi drepturi și obligații pentru angajați
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Schimbări în câmpul muncii! Egalitatea de sex, printre cele mai importante modificări legislative.

Cele mai importante schimbări legislative din câmpul muncii au vizat valorile sociale și principii care sunt deja recunoscute de societatea civilă din Europa, potrivit companiei de consultanță în afaceri Accace. Unele dintre ele se referă la echilibrul dintre viața personală și cea profesională, consolidarea bugetară și creșterea veniturilor, transparența la locul de muncă dar și predictibilitatea condițiilor în care urmează să se desfășoare activitatea.

Angajatorii au simțit în mod direct aceste schimbări legislative, resimțindu-se efecte minime precum refacerea modelului-cadru pentru contractele individuale de muncă dar și efecte care au motivat angajații precum creșterea salariului brut, suprataxarea contractelor part-time conform Ordonanței Guvernamentale nr. 16/2022 ori zile libere în plus. Mai putem menționa obligativitatea microîntreprinderilor de a avea regulament intern.

Promovarea transparenţei şi a egalităţii de şanse, printre obiective

Scopul modificărilor aduse legilor, potrivit Accace, au ca țel îmbunătățirea mediului de muncă, promovarea transparenței dar și respectarea drepturilor angajaților care au un contract individual de muncă. „Principalul avantaj pe care aceste modificări legislative îl aduc raporturilor de muncă este predictibilitatea conduitei părților. Astfel, atât angajații, cât și angajatorii vor avea o mai bună reprezentare asupra drepturilor și obligațiilor contractuale" specifică sursa citată. Deși este posibil ca armonizarea normelor modificate cu procedurile și modelele contractuale să implice o serie de cheltuieli în sarcina angajatorilor, acestea sunt secundare, iar beneficiile depășesc, în opinia noastră, costurile. Egalitatea de sex a fost și ea pe lista lucrurilor care trebuiau îmbunătățite. În acest fel, viața de familie devine mai ușoară pentru cei care sunt părinți sau îngrijitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel