Noi dovezi despre originile COVID-19. Cine este cel mai timpuriu pacient
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un cercetător american a determinat faptul că virusul care provoacă COVID-19 este originar dintr-o piață din Wuhan, China. 

O nouă privire de ansamblu asupra originilor virusului COVID-19 indică direct către piața de fructe de mare Huanan din orașul chinez Wuhan, a afirmat joi un om de știință care a studiat pandemia de la început, relatează CNN

Cercetătorul, Michael Worobey de la Universitatea din Arizona, a alcătuit o cronologie minuțioasă a tuturor cazurilor cunoscute de SARS-CoV-2 înainte să se știe că începe o pandemie. El a descoperit că multe cazuri se aflau în oameni care locuiau sau lucrau în apropierea pieței, sursa inițială suspectată a pandemiei, chiar dacă nu aveau legături directe cu piața.

Imaginea originii virusului a devenit confuză

Pe măsură ce oficialii guvernului chinez au încercat să îndepărteze vina, iar administrația Trump și, mai târziu, oficialii de informații din administrația Biden, au indicat posibilitatea existenței unui laborator de cercetare în virologie în Wuhan, imaginea a devenit confuză.

Worobey, care este specializat în urmărirea evoluției genetice a virusurilor, a găsit dovezi considerabile conform cărora virusul a apărut la un animal și nu a început să circule până la sfârșitul anului 2019. El a publicat mai multe studii despre originile probabile ale virusului. Tot Worobey a spus că a vrut să verifice propriile teorii cu dovezile din viața reală, din ceea ce se știa despre persoanele reale cu infecții documentate. Așa că a început să cerceteze cazurile cunoscute. El spune că ceea ce a descoperit întărește teoria conform căreia virusul provine de la animale vândute la piață, la fel ca primul focar de SARS din 2002-2004, care a infectat aproximativ 8.000 de oameni înainte de a fi oprit.

Cel mai timpuriu pacient infectat cu coronavirus

S-a remarcat în special un caz, cel al unui contabil de 41 de ani care s-ar fi îmbolnăvit pe 8 decembrie 2019 și care nu avea nicio legătură cu piața. Cazul a fost citat ca dovadă că pandemia nu trebuie să fi început în piață. Worobey a găsit înregistrări care arată că bărbatul nu s-a îmbolnăvit de COVID-19 decât mai târziu, în decembrie și că problema lui din 8 decembrie era legată de dinții săi.

„Acest lucru este coroborat de înregistrările spitalului și cu o lucrare științifică care raportează data de apariție a COVID-19 ca fiind 16 decembrie și data spitalizării 22 decembrie”, a scris Worobey într-un comentariu în revista Science.

Acest lucru ar face ca un vânzător de fructe de mare care a lucrat la piață și care s-a îmbolnăvit în 11 decembrie 2019 să fie cel mai vechi caz documentat, a spus Worobey. Alte cercetări l-au ajutat pe Worobey să găsească o hartă a celor mai timpurii cazuri, toate fiind grupate în apropierea pieței. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel