Noi dispute între Kiev și Budapesta: Ucrainenii plătesc cu viața pentru ca Europa să nu vadă ororile războiului
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina a reacționat, după ce Peter Szijjarto a spus că „liderii UE nu au reușit să protejeze poporul Europei de a plăti pentru un război pentru care nu sunt deloc responsabili”.

Încercările de a distruge unitatea internă duc la slăbirea Uniunii Europene. Nimeni nu trebuie să uite: ucrainenii plătesc cu viața pentru ca oamenii din restul Europei să nu vadă ororile războiului. Așa a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, la declarația șefului Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, răspândită de mass-media, că războiul din Ucraina a dus la o slăbire catastrofală a Europei și a Uniunii Europene.

Peter Szijjarto a spus că „liderii UE nu au reușit să protejeze poporul Europei de a plăti pentru un război pentru care nu sunt deloc responsabili”.

Nikolenko a reamintit că agresiunea rusă este hibridă și nu se reduce doar la o componentă militară. Rușii atacă orașele și satele ucrainene cu rachete de croazieră și tancuri, iar țările UE – cu prețuri vertiginoase ale gazelor și propagandă.

„Permiteți-mi să vă reamintesc că Rusia a început să șantajeze consumatorii europeni cu surse de energie și cu un preț ridicat încă din noiembrie 2021 – cu trei luni înainte de începerea unei invazii la scară largă a teritoriului Ucrainei”, a scris Nikolenko.

„Nu e războiul nostru”, un concept greșit potrivit ucrainenilor

Potrivit acestuia, nu există concepte de  tipul „nu e războiul nostru” și „războiul lor”. Atacul Rusiei asupra Ucrainei este un atac asupra întregii lumi democratice, a valorilor democratice, a dreptului de a fi tu însuți și de a-ți determina propriul viitor, a menționat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

„Este inutil să sperăm că se va putea sta deoparte; să te prefaci că ceea ce-ți sfâșie aproapele în bucăți nu te privește. Așa ceva nu poate fi, fie și doar pentru că pe teritoriul Ucrainei trăiesc peste 150.000 de ucraineni de origine maghiară, care constituie o preocupare permanentă  pentru Budapesta, fapt subliniat de politicienii unguri cu orice ocazie”, a scris Nikolenko.

Potrivit lui, istoria le va aranja pe toate la locul lor.

„Numele celor care au fost de partea binelui și al celor care au fost de partea răului vor fi scrise în manuale”, a adăugat Nikolenko.

Potrivit acestuia, partea ucraineană este extrem de recunoscătoare partenerilor europeni – adevărați lideri și prieteni – pentru sinceritatea, determinarea și ajutorul acordat ucrainenilor în această perioadă dificilă, conform Bucpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel