Data publicării:

Noi atacuri ale rebelilor houthi din Yemen. CENTCOM a interceptat mai multe drone și rachete balistice anti-navă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
CENTCOM a interceptat mai multe drone și rachete balistice anti-navă lansate de rebelii houthi din Yemen. ”Reprezentau o amenințare iminentă”, susține CENTCOM.

Rebelii houthi din Yemen au lansat vineri mai multe drone și rachete anti-navă după atacurile americano-britanice asupra pozițiilor din diferite zone ale Yemenului, a transmis armata americană, potrivit AFP.

Comandamentul SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a precizat într-un mesaj publicat pe rețeaua X (fosta platformă Twitter) că a interceptat patru drone lansate de houthi, trei în Marea Roșie și una în Golful Ader, și că o a cincea dronă s-a prăbușit în mare.

De asemenea, rebelii au lansat și două rachete balistice anti-navă, din Yemen spre Golful Aden, ”fără a provoca rănii sau daune” a mai menționat CENTCOM.

”S-a stabilit că aceste sisteme reprezentau o amenințare iminentă la adresa forțelor americane, a coaliției și a navelor comerciale din regiune.

Această acțiune a fost luată pentru a proteja libertatea de navigație și pentru a face apele internaționale mai sigure și mai sigure pentru navele americane, de coaliție și comerciale”, se mai arată în mesajul CENTCOM.

Rebelii houthi susțin că au 16 persoane ucise în urma atacului americano-britanic

Rebelii houthi au amenințat vineri că își vor intensifica atacurile asupra navelor din largul Yemenului, după ce loviturile americano-britanice asupra pozițiilor lor au ucis 16 persoane, conform lor.

Bilanțul, care nu a putut fi verificat din surse independente, este unul dintre cele mai grele suferite de acești insurgenți pro-iranieni de când Statele Unite și Regatul Unit au început să le vizeze facilitățile, pentru a proteja transportul maritim în Marea Roșie și Golful Aden.

Loviturile comune au fost efectuate împotriva a 13 centre ale rebelilor, pentru a preveni atacuri viitoare, a explicat CENTCOM.

Din noiembrie, rebelii houthi au comis zeci de atacuri asupra navelor în Marea Roșie și Golful Aden, declarând că acționează în solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, unde Israelul se află în război de aproape opt luni cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Hamas, rebelii houthi din Yemen și mișcarea islamistă libaneză Hezbollah fac parte din ”axa rezistenței”, o grupare de mișcări armate ostile Israelului și Statelor Unite, susținută de Iran.

Statele Unite, un aliat apropiat al Israelului, au înființat o forță multinațională în decembrie pentru a proteja transportul maritim în această zonă strategică și au lansat primele lovituri în Yemen în ianuarie, cu ajutorul Regatului Unit, scrie Agerpres.

Citete și: ONU, îngrijorată de ”agravarea rapidă” a epidemie de holeră din Yemen. Peste 40.000 de cazuri suspecte, majoritatea în zone controlate de rebelii Houthi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel