Noaptea Muzeelor 2024, în București. Care sunt muzeele deschise în Capitală în noaptea de 18 mai
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
noaptea muzeelor
noaptea muzeelor
Evenimentul european cunoscut sub numele de Noaptea Muzeelor, inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și susținut acum de organizații importante precum Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, marchează anul acesta cea de-a 20-a ediție a sa. 

Într-o tradiție ce prinde viață în numeroase țări europene și dincolo de ele, muzeele își deschid porțile și aprind luminile pentru a întâmpina vizitatorii în aceeași noapte. Evenimentul este sărbătorit pe tot cuprinsul Europei în data de 18 mai. 

Lista muzeelor deschise în noaptea din 18 mai:

Muzeul CFR

„Hai în trenul de noapte” 

Muzeul CFR este locul în care puteți plonja înapoi în timp, parcurgând istoria de peste un secol al uneia dintre cele mai spectaculoase invenții omenești: calea ferată.

Muzeul Copiilor București

În cadrul acestui eveniment ne propunem realizarea de activități de prezentare a activităților prin tururi scurte denumite generic „Muzeul Copiilor Express”. Durata de vizitare va fi de 10-15 minute/grup/tur. 

Muzeul de Artă Recentă din București

„Noaptea albă a muzeelor 2024”

Expoziția propune examinarea instanțelor solitudinii, atât în interiorul cât și dincolo de stereotipuri, în lucrările din colecția MARe. Arta, în toate formele sale, devine un mediu predilect pentru exprimarea acestei stări, cuprinzând întregul spectru al emoțiilor și anomaliilor asociate.

Muzeul de Artă Vasile Grigore

„Imaginație, Forme și Culori”

Expoziție temporară de pictură și sculptură Ion Achițenie și Andrei Marina organizată la „Galeria de Artă Anexa 29” a MAVG, al cărei vernisaj va avea loc începând cu orele 19:00; Art Treasure hunt; Ghidaj asigurat de muzeografi și voluntari. 

Muzeul Fotbalului

Muzeul Fotbalului este primul și singurul muzeu din Europa de Est dedicat fotbalului, 100% privat, care oferă vizitatorilor o experiență la cele mai înalte standarde: de la tricourile de colecție ale lui Maradona, Ronaldo și Hagi, exponate legate de Real Madrid și Barcelona, până la repere din istoria celor mai faimoase cluburi românești, Steaua, Dinamo ori Universitatea Craiova.

Muzeul Geologic Național

„Muzeul Geologic Național – Cultură, Știință, Educație!”

Muzeul Geologic Național parte a Institutului Geologic al României este unic prin concepția sa. Ilustrând toate ramurile științelor geonomice – de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, tectonică globală, până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra – muzeul seamănă cu o carte uriașă din care atât specialiștii, cât și oamenii obișnuiți pot afla lucruri interesante.

Muzeul Micul Paris

„MICUL PARIS în lumina lumânărilor/THE LITTLE PARIS by night/LE PETIT PARIS à la chandelle”

„Doar în Noaptea Muzeelor aruncăm o nouă lumină asupra Micului Paris: lumina lumânărilor!

Pentru simplul motiv că dorim să admirăm împreună cu voi acea strălucitoare epocă a Bucureștiului în lumina firească din acea vreme, care ilumina interioarele caselor bucureștene. Pentru că electricitatea nu era generalizată”.

Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I”

„O Noapte la Muzeul Militar”

„Începând cu orele 12.00, când ne vom deschide porțile, vă invităm să vizitați pavilionul nostru de istorie militară generală, unde veți putea regăsi artefacte ce aparțin civilizației umane și, implicit, fenomenului militar, din cele mai vechi timpuri, până în prezent”.

Muzeul Național al Literaturii Române București

„Noaptea Muzeelor la MNLR”

„Atelier de explorare a emoțiilor prin lectură și joc pe baza cărții Nu sunt supărat de Suzanne Lang. Vom interpreta pe roluri dialogul din carte și apoi îi invităm pe cei mici la un board game gigant, unde ei înșiși sunt pionii, și unde vor răspunde la diverse provocări legate de emoții și lumea poveștilor”.

Muzeul Național al Literaturii Române București. Casa memorială „Anton Pann”

Casa Memorială „Anton Pann”, situată pe strada Anton Pann 20, se numără printre clădirile ultimelor două secole, evocând Bucureștii altui veac. Ea a devenit muzeu memorial în anul 2018 și evocă personalitatea celui care i-a fost proprietar, Anton Pann, profesor de muzică ecleziastică, scriitor, folclorist, tipograf, un erudit care „trebuie de-abia descoperit”, așa cum afirma Tudor Arghezi.

Muzeul Național al Literaturii Române București. Casa memorială „George și Agatha Bacovia”

„Între 16.00 – 17.00, venim și în întâmpinarea celor mai mici vizitatori prin intermediul unui atelier creativ: „Textul meu preferat”. Atât vizitarea muzeului, cât și participarea la atelier sunt gratuite. Vă așteptăm cu mare drag!”.

Muzeul Național al Literaturii Române București. Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”

În fosta lui casă din cartierul Cotroceni, azi Casa Memorială Ion Minulescu – Claudia Millian, Ion Minulescu era in permanență înconjurat, atât la propriu, cât și la figurat de către prietenii lui. Scriitorul și soția lui, Claudia Millian, la rândul ei scriitoare de succes în epocă și un talentat artist plastic, erau gazdele perfecte pentru cei care le treceau aproape zilnic pragul. 

Muzeul Național al Literaturii Române București. Casa memorială „Liviu Rebreanu și Fanny Rebreanu”

Casa Memorială „Liviu Rebreanu și Fanny Liviu Rebreanu” este, practic, un muzeu de artă plastică în care se regăsesc aproape toți marii pictori și sculptori români, cum ar fi Theodor Pallady, Jean Steriadi, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Oscar Han, Ion Jalea ș.a. În afară de colecția impresionantă de artă plastică, patrimoniul casei conține și obiecte, acte, manuscrise, corespondență, costume populare, icoane, mobilier de colecție (Biedermeier, „Székely şi Réti” etc.), ceramică, lăzi de zestre.

Muzeul Național al Literaturii Române București. Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

„Noaptea Muzeelor – Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” – Muzeul Național al Literaturii Române”

Spectacolul FLIRT este o demonstraţie inteligentă şi plină de umor că lucrurile pot sta şi altfel. FLIRT a fost prezent la multe festivaluri de teatru din străinătate – între care Cehia, Finlanda, Macedonia, Serbia, Belarus, Spania. A fost distins cu Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Teatru de la Belgrad şi cu Premiul pentru Cea Mai Bună Actriță – Andreea Păduraru la Festivalul Internaţional de Teatru din Imatra – Finlanda.

Muzeul Național al Țăranului Român

„Noaptea Europeană a Muzeelor la Muzeul Național al Țăranului Român”

Arhiva Muzeului Național al Țăranului Român este una dintre cele mai surprinzătoare arhive etnografice din țară. Lumea satului și universul orașului se întâlnesc într-o radiografie multimedia a vieții cotidiene din ultimii 150 de ani: de la fotografia pe sticlă specifică secolului al XIX-lea la oracolul scris sub bancă de liceenii anilor 2000.

Muzeul Național Cotroceni

„Noaptea Muzeelor 2024, la Muzeul Național Cotroceni”

Turul din acest an include:

Saloanele regale, dispuse la etajul I al Muzeului;Ileana Dana Marinescu – Expoziție aniversară 80, pe holul paralel Salonului Cerchez;Spațiile Medievale în care se desfășoară Salonul Artelor Decorative 2024.

Accesul se face în intervalul 14.00 – 21.00 (ora de intrare a ultimului vizitator). La intrarea în Muzeul Național Cotroceni este necesară prezentarea unui act de identitate în original. 

Muzeul Național George Enescu

„Noaptea Muzeelor la București Mall”

În cadrul Nopții Muzeelor 2024, Muzeul Național „George Enescu” organizează la  București Mall un concert și o expoziție:

18 mai, ora 18:30 – Recital de vioară-pian  „Dansuri și balade pentru vioară și pian”. Interpreți: Aron Cavassi (vioară) și Cătălin Răducanu (pian)

18 – 19 mai – „Manuscrise muzicale și partituri din biblioteca lui George Enescu” – expoziție fotodocumentară realizată de cercetător științific Irina Nițu (grafica Horia Nițu)

Muzeul Parfumului

„Parfum prin timp – De la tradiții la inovație”

„Lăsați-vă purtați într-o călătorie captivantă prin istoria parfumeriei cu expoziția ‘Parfum prin Timp’, care vă poartă de la profundele tradiții ancestrale până la avangarda inovației contemporane. Această aventură olfactivă unică vă invită să explorați o gamă variată de arome distincte, să admirați obiecte de patrimoniu cu valoare inestimabilă și să descoperiți poveștile fascinante din spatele celor mai renumite parfumuri ale lumii”.

Muzeul Recordurilor Românești

„Noaptea Filateliei Româneşti”

Este o adevarată istorie în imagini, expusă tematic, începând cu perioada prefilatelică. Sunt conţinute toate etapele istoriei poştale şi timbrelor româneşti, începând din secolul XIX şi până astăzi, cum ar fi: rute poştale şi birouri în secolele trecute, carantine și poște străine pe teritoriul României, poșta rurală, poșta fluvială și maritimă, poșta feroviară, aeriană, corespondență militară, cenzură, Crucea Roşie, timbre de serviciu, Regalitate, Comunism, întreguri poştale, maximafilie şi cartofilie, ciudăţenii poștale, tipizate poştale etc.

Muzeul Școlii de Arhitectură

„Noaptea Muzeelor 2024. Oglinzi urbane: spațiu oglindit, culori în perspectivă”

„Arhitectura este întotdeauna, uneori în mod necruţător, expresia formală a istoriei și a societății. Este imposibil să ne gândim la un oraș fizic detașat de un oraș social. Organizarea spațiului este oglinda comunității.”  (Mario Botta)

Muzeul Universității din București

„Povești – oameni – instituție. Reprezentări identitare și simbolice ale Universității din București (1864-2024)”

„În anul 2024, Universitatea din București aniversează 160 de ani de la înființare. Cu acest prilej vernisăm expoziția „Povești – oameni – instituție. Reprezentări identitare și simbolice ale Universității din București (1864-2024)”. Prin această expoziție ne propunem să prezentăm simbolurile Universității din București: de la denumire și emblemă, la ținuta academică de ceremonie, drapel și sigiliu, de la momente din viața comunității până la exemplele de infrastructură-simbol și alte caracteristici identitare. Prin apelul la istorie, vom putea înțelege pas cu pas cum s-a construit identitatea uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară”.

Muzeul Universității Politehnica din București

„Primul aparat imagistic pentru studiul bolilor metabolice”, invenție românească

Muzeul Universității Politehnica București invită publicul sâmbătă 18 mai 2024, cu ocazia Evenimentului European Noaptea Muzeelor, începând cu ora 17:00, să descopere „Primul aparat imagistic pentru studiul bolilor metabolice”.

Muzeul Virtual al Culturii Rromilor. Asociația Amare Rromentza

„Amaro Museo – Amaro Ceacipe – Promovarea Muzeului Virtual al Culturii Rromilor”

Evenimentul se va desfășura la Muzeul Național al Țăranului Român pe data de 18 mai 2024, la orele 19,00 și va avea următoarele componente:

Prezentarea Muzeului Virtual al Culturii Rromilor – film documentar și dezbatere;

Târg de meșteșuguri tradiționale rrome cu demonstrații meșteșugărești (prelucrarea metalelor);

Demonstrație și degustare din gastronomia tradițională rromă;

Concert fusion muzică tradițională rromani și alte genuri muzicale;

Recital de poezie susținut de scriitori rromi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel