Noaptea în care 21 de OZN-uri au invadat spațiul aerian al Braziliei. Un mister încă neelucidat
Data publicării:
Autor: Simona Haiduc
WhatsApp
A fost noaptea când mii de oameni au văzut acele obiecte misterioase
A fost noaptea când mii de oameni au văzut acele obiecte misterioase
Când a venit la muncă, pe 19 mai 1986, Sergio Mota da Silva, controlor de trafic aerian pe Aeroportul internațional din Sao Jose dos Campos, nu își imagina acea zi va rămâne în istoria ufologiei ca fiind "noaptea oficială a OZN-urilor"

Pentru că în acea noapte de luni spre marți, 21 de obiecte zburătoare neidentificate, unele cu diametrul de până la 100 de metri, au fost văzute de zeci de martori, atât civili, cât și militari, în patru state: Sao Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais și Goiás. Numai în interiorul statului Sao Paulo, OZN-uri au fost observate în Caçapava, Taubaté și Mogi das Cruzes, relatează BBC.

"În jurul orei 20.00, aproximativ două mii de elevi, cadeți și ofițeri de la Școala de Specialiști în Aeronautică (EEAR), au urmărit fenomenul fie cu ochiul liber, fie cu binoclul", a declarat Edison Boaventura Júnior, președintele Grupului de ufologie din Guarujá (GUG).

Manevre aproape imposibile

OZN-urile au fost detectate, de asemenea, de radarele Centrului Integrat de Apărare Aeriană și Control al Traficului Aerian (Cindacta). Centrul de operațiuni de apărare aeriană (CODA) a trimis cinci avioane de luptă ale Forțelor Aeriene braziliene (FAB) pentru a intercepta presupușii invadatori.

Potrivit piloților, punctele multicolore au plutit static în aer, au zburat în zigzag, au efectuat manevre imposibil de îndeplinit de avioanele deținute, la acea dată, de oameni, să-și schimbe culoarea, traiectoria și altitudinea și să atingă viteze de până la 15 ori mai mari decât viteza sunetului. "Numărul obiectelor văzute în acea noapte a fost mai are de 21", a apreciat, la rândul său, controlorul de trafic aerian Sergio da Silva Mota.

Potrivit spuselor sale, "uneori, piloții aveau contact vizual cu obiectele, dar radarele nu înregistrau nimic. Alteori, radarele chiar au detectat prezența acelor obiecte, dar piloții nu le vedeau. Forțele aeriene au luat în considerare doar observațiile confirmate simultan. Celelalte au fost ignorate".

În Sao José dos Campos, în statul Sao Paulo, "Noaptea oficială a OZN-urilor" a început în jurul orei 20.00, când sergentul Sergio Mota da Silva dirija decolarea zborului 703 a defunctei companii Rio Sul. Atunci a văzut o lumină ciudată, asemănătoare unui far, care se ridica pe cer. Intrigat, a sunat la turnul de control de la Aeroportul Internațional Guarulhos pentru a verifica dacă un avion se îndrepta spre Sao José dos Campos. Răspunsul a fost nu.

Un comportament inteligent

Între timp, obiectul apărea și dispărea, luminând tot mai puternic. Sergio a scos un binoclu și a văzut că respectivul era multicolor. La un moment dat, el a stins luminile de pe pista aeroportului și, în întunericul care s-a lăsat, acele puncte s-au apropiat și mai mult. Au zăbovit câteva momente, apoi s-au îndepărtat. "Nu știu dacă au încercat să interacționeze cu mine. Ceea ce știu este că s-au comportat inteligent", a concluzionat Sergio. 

Echipajele a cel puțin trei avioane au raportat asemenea incidente în acea noapte. Primul a fost un aparat al companiei aeriene TAM, aflat în drum spre orașul São Paulo. Pilotul a informat celor de la sol că o aeronavă se apropie de el pe o traiectorie aparent de coliziune.

Al doilea a detectat un OZN deasupra regiunii Araxá, în interiorul statului Minas Gerais, iar al treilea și ultimul a avut aceeași experiență, în timp ce se întorcea din Brasilia. La bord se aflau colonelul Ozires Silva.

"Noaptea oficială a OZN-urilor este unul dintre cele mai importante cazuri din ufologia mondială. Este cazul celui mai mare număr de martori de pe planetă", subliniază Jackson Luiz Camargo, autorul cărții "Noaptea oficială a OZN-urilor în Brazilia", publicată în 2021. "Nu aș defini ceea ce s-a întâmplat ca fiind o invazie. În niciun moment nu a existat un comportament ostil din partea inteligențelor care operează aceste dispozitive", subliniat el.

Adevărul este acolo

În acea noapte a fost de serviciu și reporterul Adenir Britto. În jurul orei 21.00 a fost sunat de la redacția ziarului la care lucra. ”Este o farfurie zburătoare deasupra redacție”, a auzit el în receptor. Inițial a crezut că este o glumă, dar a decis, totuși, să meargă să vadă despre ce este vorba. 

Și, într-adevăr, în curtea redacției a văzut lumini multicolore care se mișcau în toate direcțiile. Înarmat cu un aparat Nikon, făcut câteva fotografii. "Eram pe cât de surprins, pe atât de emoționat, poate chiar speriat, dar am imortalizat momentul. Nu voi uita niciodată cele întâmplate", a declarat, ulterior, Britto.

Citește și OZN la Brașov? Imaginile ciudate surprinse (VIDEO)

O lună mai târziu, doi oficiali brazilieni au luat negativele fotografiile, pe movit că vor fi analizate de NASA. Ele nu au fost returnate nici până în ziua de astăzi. 

Nu suntem singuri

La patru zile de la incident, pe 23 mai 1986, ministrul de atunci al aeronauticii, generalul de brigadă Octávio Júlio Moreira Lima, a convocat o conferință de presă pentru a anunța că cinci avioane de vânătoare FAB au urmărit 21 de OZN-uri.

"Nu se pune problema de a crede sau nu existența unor ființe extraterestre. Putem oferi doar informații tehnice. Există mai multe ipoteze. Din punct de vedere tehnic, aș spune că nu avem nicio explicație", i-a anunțat el pe jurnaliști. Totuși, a promis că totul va fi investigat și că un raport va fi publicat în termen de 30 de zile. 

Raportul a apărut însă 23 de ani mai târziu, în 2009, și era datat 2 iunie 1986. "În concluzie a faptelor constante și prezentate de diferite surse, noi credem că fenomenele sunt solide și reflectă, într-o oarecare măsură, un comportament inteligent, prin capacitatea de a urmări și de a păstra distanța față de observatori, precum și de a zbura în formație, nu neapărat cu echipaj uman", se preciza în document. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel