Nivelul apei în reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima a scăzut. Japonia cere ajutorul AIEA
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
explozie Fukushima
explozie Fukushima

Japonia a cerut oficial Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită la Tokyo echipe de experţi, după o serie de explozii produse la centrala nucleară Fukushima, a anunţat, luni, directorul general al agenţiei, Yukiya Amano, citat de AFP.

"Guvernul japonez a cerut astăzi (luni - n.red.) Agenţiei să trimită misiuni de experţi. Discutăm cu autorităţile japoneze pentru a stabili detaliile", a afirmat Amano, conform transcrierii declaraţiilor făcute în cursul unei prezentări tehnice desfăşurate cu uşile închise, preluate de Mediafax.

AIEA şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi ajutor încă de vineri, când Japonia a fost afectată de un cutremur violent, care a avariat centrala nucleară Fukushima 1, aflată la 250 de kilometri de Tokyo.

Nivelul apei în reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 a scăzut din nou, ceea ce împiedică răcirea barelor de combustibil, relatează luni presa, citând operatorul Tokyo Electric Power (Tepco).

Tepco a explicat anterior că a reuşit să injecteze apă de mare şi să scufunde la jumătate barele de combustibil nuclear, care au mai rămas o dată fără apă.

"Nivelul apei, care serveşte la răcire, a coborât din nou din cauza evaporării provocate de temperatură", a explicat un expert citat de televiziunea NHK.

Dacă barele de combustibil nu sunt răcite, ele riscă să fisioneze şi să avarieze miezul reactorului, o situaţie periculoasă pe care vor să o evite echipele Tepco şi autorităţile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel