Data publicării:

Nivelul antisemitismului în România. Maximillian Marco Katz: Nu vedem ceea ce observăm în alte țări din Europa - Video

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: DC NEWS
Foto: DC NEWS
Maximillian Marco Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România, a vorbit la interviurile DC News, despre nivelul antisemitismului din România.

Într-o discuție cu jurnalistul Val Vâlcu, Marco Katz a arătat la ce nivel este antisemitismul în România anului 2024 și a spus un caz concret întâmplat în Parlamentul României.

”În România, la ultimul recensământ, au fost numărați 2.300 de evrei. Trebuie să menționez faptul că, în perioada interbelică, în România au fost 800.000 de evrei. Vă dați seama de discrepanță. Iar din cei 2.300 de evrei, aproximativ 70-80% sunt oameni în vârstă, care ei sunt activi, dar nu mai sunt vizibili. Sunt oameni pensionari, care își continuă viața, într-un mod liniștit, care își văd de treaba lor, ca să spun așa”, a spus Marco Katz.

Fenomenul antisemitismului

 

”De asemenea, în România nu vedem ceea ce observăm în alte țări din Europa, respectiv evrei religioși ce pot fi identificați ca fiind evrei, imediat, din cauza portului tradițional. Așadar, în România, ar trebui să vorbim despre un nivel extrem de scăzut de antisemitism. Din păcate, antisemitismul este un fenomen care nu are nevoie de evrei, ci el, într-un mod sau altul, este transmis de la o generație la alta, prin idei preconcepute, care sunt moștenite de la părinți, bunici și din literatura scrisă pe această temă de-a lungul timpului”, a zis Marco Katz.

”Nu la același nivel pe care îl vedem în vestul Europei, în Statele Unite sau în alte locuri”

 

”Astăzi, în România, nu la același nivel pe care îl vedem în vestul Europei, în Statele Unite sau în alte locuri, există antisemitism. La nivel de stradă, nu avem antisemitism care să se manifeste în mod violent sau în mod fizic. Avem, din când în când, tot felul de grafiti care apar pe pereți sau pe gardurile instituțiilor evreiești din România. Vorbim despre grafiti specifice și care, în ultima perioadă, includ lozinci legate de conflictul din Gaza. Este un conflict care influențează, în mod direct, opinia publică față de comunitatea evreiască din România, în ciuda faptului că această comunitate nu are nicio legătură practică cu cea se întâmplă în Israel”, a mai spus Marco Katz. 

Vezi mai multe în video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel