Niksen, arta de a sta degeaba
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Știai că uneori e recomandat să nu faci nimic?

Trăim într-o lume în continuă mișcare unde stresul atinge adesea cote maxime. Ne trezim dimineață, ne grăbim la serviciu, luăm copilul de la grădiniță, ridicăm coletul comandat, plătim facturile, mergem la cumpărături... este practic imposibil să stai degeaba și să nu faci nimic nici măcar o zi. Ei bine, există acest concept de Niksen care sugerează „statul degeaba”, dar cum îl putem aduce în viețile noastre… fără să simțim vinovăție?

Cum tratăm anxietatea cu niksen

Studiile arată că numărul persoanelor diagnosticate cu anxietate și depresie a crescut în mod alarmant în ultimii ani. Vestea bună este că această practică nouă venită de la olandezi poate ameliora simptomele și reface organismul și psihicul după perioade solicitante.

Niksen este o practică olandeză și se traduce prin a nu face nimic. Se traduce aproximativ ca "a sta fără a face nimic". Este o atitudine sau o practică care încurajează să te relaxezi și să încetinești ritmul, fără a simți presiunea de a fi constant ocupat sau productiv.

Este important de menționat că niksen nu este același lucru cu lenea sau neîncurajarea de a face lucruri importante sau necesare. Este mai mult despre a-ți permite să te odihnești, să te deconectezi și să te recuperezi într-o lume aglomerată și mereu agitată. Este o modalitate de a-ți găsi echilibrul și de a-ți oferi timp pentru reflecție și reîncărcare.

Niksen are beneficii mari, imediate și pe termen lung. Ajută în reducerea stresului și anxietății, devenim mai creativi când avem parte de momente de respiro. Există unele teorii care susțin faptul că niksen ar ajuta la încetinirea ritmului de îmbătrânire al organismului, potrivit Smart Living.

Această practică este similară cu alte concepte din alte culturi, cum ar fi "dolce far niente" în italiană sau "niko-ichi" în japoneză, care promovează importanța relaxării și bucuriei de a savura momentele fără a simți nevoia să faci ceva anume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel