Nikki Haley stârnește controverse după ce a scris „TERMINAȚI-I” pe un proiectil israelian /foto
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Fostul candidat la președinția SUA, Nikki Haley, a scris „TERMINAȚI-I” pe o bombă israeliană în timpul unei vizite în țară săptămâna aceasta.

O fotografie cu Haley făcând inscripția a fost distribuită marți de Danny Danon, membru al parlamentului israelian și fost ambasador la ONU, care a însoțit-o pe Haley în turul său. Republicanul, care a fost ambasadorul SUA la ONU în timpul administrației Donald Trump, a fost fotografiată aplecându-se și scriind pe bombă cu un marker violet. „‘Terminați-i!’ Acesta este mesajul pe care prietena mea, ambasadorul Nikki Haley, l-a scris,” a spus Danon în postarea sa pe rețelele sociale.

Gestul lui Haley a atras imediat critici din partea organizațiilor de supraveghere a drepturilor omului, în contextul în care asaltul israelian asupra Gaza continuă de luni de zile.

„Nikki Haley arată cine este,” a declarat fostul director executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth. „În timp ce bombardamentul israelian a ucis mult mai mulți civili palestinieni decât combatanți, ea semnează o bombă cu mesajul ‘Terminați-i’. De ce nu scrie direct, ‘Susțin crimele de război ale Israelului.’”

Haley a vizitat granița de nord a Israelului, la o zi după ce un atac aerian israelian a ucis cel puțin 45 de civili, inclusiv copii, într-o tabără de refugiați palestinieni din Rafah, în Fâșia Gaza asediată.

Armata israeliană a declarat că a atacat un complex Hamas, ucigând doi militanți de rang înalt. După ce au apărut detalii suplimentare, premierul Benjamin Netanyahu a caracterizat atacul drept „o greșeală tragică” și a anunțat o investigație.

Atacul a atras condamnarea internațională, președintele francez Emmanuel Macron cerând oprirea operațiunii israeliene din Rafah, adăugând că „nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni.”

Conform estimărilor din Gaza, Israelul a ucis peste 35.000 de persoane în atacul său de represalii, după ce militanții Hamas palestinieni au ucis 1.200 de israelieni și au luat sute de ostatici în timpul unui atac violent din 7 octombrie anul trecut.

Haley și-a abandonat candidatura pentru Casa Albă în martie, după pierderi semnificative în alegerile primare republicane în fața lui Donald Trump. În ciuda unei competiții acerbe, ea a declarat săptămâna trecută că va vota pentru Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie.

„Ceea ce America trebuie să înțeleagă este că, dacă Israelul luptă împotriva inamicilor noștri, cum putem să nu-i ajutăm?” a spus ea reporterilor săptămâna aceasta. „America trebuie să facă tot ce este necesar pentru a ajuta Israelul și să nu le spună cum să ducă acest război.”

„Modul sigur de a nu ajuta Israelul este să reținem armele,” a adăugat ea. „Modul sigur de a nu ajuta Israelul este să lăudăm ICC, ICJ sau oricare dintre cei care condamnă Israelul în loc să condamne ceea ce se întâmplă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel