Data publicării:

Nigeria: 15 copii răpiți dintr-o școală, la doar două zile după ce aproape 300 de elevi au fost luați ostatici

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Banda i-a luat pe copii din căminul lor înainte de sosirea forțelor de securitate și a răpit și o femeie din sat.  

Bărbați înarmați au invadat satul Gidan Bakuso, lângă orașul Sokoto, sâmbătă, în jurul orei 1.00, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Ahmad Rufa'i.

Rufa'i a declarat că o echipă tactică a poliției a fost desfășurată pentru a-i căuta pe elevi, dar a adăugat că drumurile inaccesibile din zonă au îngreunat misiunea de salvare.

"Este un sat izolat și vehiculele nu pot merge acolo. Ei (echipa de poliție) au fost nevoiți să folosească motociclete pentru a ajunge în sat", a spus el. 

Proprietarul școlii, Liman Abubakar Bakuso, a declarat pentru Reuters că atacatorii au tras sporadic focuri de armă în timp ce se aflau în sat și că elevii au fugit panicați să se adăpostească.

"Au reușit să răpească 15 dintre elevii mei, cei mai în vârstă având 20 și 15 ani, dar toți ceilalți au sub 13 ani. Suntem într-o stare de panică și ne-am rugat din greu pentru eliberarea lor în siguranță", a spus el.

Este a treia răpire în masă în această țară din Africa de Vest: "Ne vom asigura că fiecare copil se va întoarce"

Este a treia răpire în masă în această țară din Africa de Vest în mai puțin de o săptămână, după ce cel puțin 287 de elevi au fost răpiți de bărbați înarmați care au atacat o școală.

Localnicii au declarat reporterilor că oamenii înarmați au înconjurat școala din orașul Kuriga joi, în jurul orei locale 8.00, chiar în momentul în care începeau cursurile.

"Ne vom asigura că fiecare copil se va întoarce", a declarat joi Uba Sani, guvernatorul statului Kaduna, în fața sătenilor.

La 6 martie, un grup suspectat a fi insurgenți islamiști a răpit 50 de persoane, majoritatea femei, în zona izolată Gamboru - la granița cu Ciad și Camerun.

Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea pentru niciuna dintre aceste răpiri.

Sâmbătă, vicepreședintele Nigeriei, Kashim Shettima, s-a întâlnit cu unii părinți ai elevilor răpiți din Kuriga și i-a asigurat de eforturile depuse pentru găsirea și salvarea copiilor.

Cea mai recentă răpire are loc la zece ani după ce membrii grupării militante islamiste Boko Haram au răpit 276 de studente într-un atac nocturn.

Potrivit Amnesty International, peste 90 dintre elevele răpite sunt încă dispărute după ce au fost răpite de la o școală secundară guvernamentală din orașul Chibokare.

Aproximativ 1.500 de eleve au fost răpite în raiduri începând din 2014. În ultimii ani, răpirile au fost concentrate în regiunile nord-vestică și centrală, unde zeci de grupuri armate vizează adesea săteni și călători pentru răscumpărări uriașe, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel