Nicușor Dan și suspendarea PUZ-urilor. Tinu Sebeșanu: Situația produce falimente! Va urma o criză imobiliară în adevăratul sens al cuvântului
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Nicuşor Dan: Ajutăm asociaţiile de proprietari să aplice la Ministerul Dezvoltării pentru finanţare în vederea consolidării clădirilor- Inquam Photos / George Călin
Nicuşor Dan: Ajutăm asociaţiile de proprietari să aplice la Ministerul Dezvoltării pentru finanţare în vederea consolidării clădirilor- Inquam Photos / George Călin
Tinu Sebeșanu, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din Europa de Est, a intervenit la Radio Guerrilla, unde era invitat primarul general Nicușor Dan, pentru a vorbi despre blocajul legat de PUZ-uri, blocaj care reprezintă pentru dezvoltatori un dezastru.

„Mulțumesc pentru oportunitatea de a interveni, având în vedere că dialogul nostru cu administrația este destul de restrâns. Eu sunt adeptul dialogului constructiv și cred cu tărie că este singura cale de a alinia interesele tuturor celor implicați în viața urbei. În principal, avem două probleme majore: una e de fond, cealaltă de formă. Încep cu cea de fond. Cred că suntem de acord cu toții că urbea a fost siluită ani de zile din punct de vedere urbanistic, atât prin construcții ilegale, cât și prin construcții inestetice. Bineînțeles că s-au făcut lucruri care nu se mai pot rezolva și trebuie să ne uităm la viitor. Partea cu suspendarea PUZ-urilor aș vrea să o vedem și din acest punct de vedere. Noi, când luăm un document de la o instituție, luăm de la instituție și nu de la primarul respectiv. Luăm de la o instituție care ar trebui să fie perenă, statul român de fapt. Pe urmă, ca tot statul să vină și să suspende aceste dispoziții... Nu vreau să fiu dur, dar ne apropiem de o naționalizare, cum s-ar spune. Este o problemă cu implicații economice majore pe termen mediu și lung. În secunda în care noi avem un PUZ, angajăm resurse semnificative, facem strategii. Când brusc se trage frâna de mână, partea imprevizibilă pentru noi este dezastruoasă. (...) Partea de imprevizibilitate ne urmărește de 30 de ani și continuă să fie dușmanul nostru cel mai mare”, a spus Tinu Sebeșanu, CEO al Impact Developer & Contractor.

„Angrenarea de resurse financiare, umane vine cu costuri foarte mari. E un proces ireversibil. Trebuie să putem să planificăm pe termen lung! Situația PUZ-urilor produce falimente!”, a subliniat Tinu Sebeșanu.

„Este un lanț întreg care se oprește”, a intervenit moderatorul Liviu Mihaiu. „Nu numai că oprim motorul, dar tragem și frâna de mână. Aceste decizii vor produce o criză imobiliară în adevăratul sens al cuvântului. Noi avem milioane de cetățeni care încă trăiesc în blocuri comuniste, în condiții pe care ar vrea să le depășească. Se va limita accesul la o locuință decentă. În doi, trei, patru ani, va fi o mare criză, prețurile vor exploda, cererea va fi mult mai mare față de ofertă. Este un efect pe termen mediu foarte periculos!”, a explicat Tinu Sebeșanu.

„Propunerea mea este ca la aceste decizii să participăm cu toții și să găsim soluții. Să nu fie luate unilateral, fără să se înțeleagă impactul masiv asupra industriei. (...) Noi estimăm că șapte ani nu o să mai putem să construim în oraș. Deci trebuie găsită o soluție rapid și o soluție care să satisfacă interesele tuturor”, a zis Tinu Sebeșanu.

Nicușor Dan: Eu cred că decizia de suspendare a PUZ-urilor de sector a fost corectă

„Sunt absolut de acord că trebuie să existe o predictibilitate. Noi vrem să avem investitori imobiliari serioși în București și ei vin dacă știu că sistemul funcționează. Și tocmai că greșeala s-a făcut în momentul în care s-au dat niște PUZ-uri ilegale. (...) Eu cred că decizia de suspendare a PUZ-urilor de sector a fost corectă”, a spus Nicușor Dan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel