Nicușor Dan, lui Vlad Voiculescu: În țara asta, să învățăm să împărțim competențe. Noi am luat act de indicatorii furnizați de Ministerul Sănătății
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Nicușor Dan, primarul municipiului București, a vorbit despre relaxarea măsurilor din Capitală și intervenția ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Vezi și: Restricții RIDICATE de LUNI în București. Se deschid restaurantele, cafenelele, barurile, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc, anunță Traian Berbeceanu

”Vreau să precizez, există o Hotărâre de Guvern 3/2021, pentru că a fost această dezbatere. La începutul pandemiei, în lunile martie, aprilie, mai, marja de apreciere a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență era mai mare, în sensul că Comitetul putea să decidă dacă închide/deschide școli, dacă închide/deschide restaurante. În acest moment, avem HG 3/2021, din seria prin care se prelungește starea de alertă și aici lucrurile sunt destul de clare: dacă indicele coboară sub 3 sau sub 1,5, trebuie să aplicăm măsuri clare. Nu a fost o dezbatere propriu-zisă. Noi, ca și Comitet Municipal pentru Situații de Urgență, am luat act de acești indicatori care sunt furnizați tot de Ministerul Sănătății și am acționat în consecință. A fost o decizie oarecum formală.” a declarat Nicușor Dan. 

Primarul Capitalei a continuat, întrebat ce planuri are pentru a testa mai mult în București, astfel încât și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, să creadă în cifrele comunicate: ”Cu titlu general, trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe”. ”Atât timp cât în țara asta există un Comitet Național care decide niște lucruri, atât timp cât autorităților locale li se dau niște atribuții, haideți să le respectăm pe acelea. Eu, ca și autoritate locală, în procesul de prevenire, am niște atribuții, în procesul de vaccinare, am niște atribuții, mai departe nu mă întrebați pe mine”. 

Întrebat dacă redeschide Capitala din convingere sau pentru că așa îl obligă legea, Nicușor Dan a insistat: ”Am suficiente atribuții cât să nu intru peste atribuțiile altora. Există un ministru al Sănătății, există un Comitet Național, există specialiști la INSP. Noi, ca autoritate locală, ne subordonăm acestor autorități”. 

Declarațiile lui Nicușor Dan vin și-n contextul în care ministrul Vlad Voiculescu declara miercuri că ”Astăzi, în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. (…) E ridicol de puțin, știm că este răspândit. Nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate”. De altfel, ministrul a și intervenit în ședința Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, printr-o scrisoare în care opina să nu aibă loc relaxări în Capitală, avertizând cu privire la un nou val de infectări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel