UPDATE: STB: Personalul implicat în greva ilegală refuză să reia activitatea. E posibil ca greva să continue
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto Facebook Nicușor Dan
foto Facebook Nicușor Dan
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat la greva spontană de la STB. 

UPDATE: Personalul implicat în greva ilegală care a paralizat Capitala refuză să-și reia activitatea și există posibilitatea ca această grevă să continue și vineri, a anunțat joi seara Societatea de Transport București (STB) SA.

Potrivit unui comunicat al STB, ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs.

„Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, ignorarea cu bună știința a unei decizii judecătorești poate atrage răspundere penală pentru personalul implicat în această acțiune.

STB SA face apel la simțul de responsabilitate al angajaților și le solicită în mod public să reia imediat activitatea.

Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană, după acțiunea de protest de miercuri. Directorul societății Adrian Criț vorbește de interesele personale ale unui lider de sindicat, dar și de faptul că solicitarea angajaților de majorare cu 200 de lei a salariilor nu poate fi îndeplinită, după majorarea cu 10% de anul trecut, pentru că ar duce la insolvența companiei. STB are 10.600 de angajați.

UPDATE: Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a transmis un mesaj de ultimă oră: „Decizia Tribunalului București din această după-amiază e clară: greva orchestrată politic de la STB se suspendă. E o decizie executorie, deci trebuie pusă în aplicare de urgență. Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune ca să deservească bucureștenii. Sper că nimeni – niciun lider de sindicat, niciun sindicalist controlat politic – nu va îndrăzni să sfideze o decizie a instanței și să incite în continuare la grevă. Sunt în continuare deschis dialogului și aștept să discut cu sindicaliști care reprezintă interese sindicale, nu interese politice. Până la această oră nu am primit niciun răspuns la această invitație de a dialoga. În același timp, însă, mijloacele de transport STB trebuie să se întoarcă pe trasee, iar transportul public de suprafață în Capitală trebuie să revină la normal cât mai repede. Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi. Liderii sindicali care reprezintă forțe politice și nu salariați, care își folosesc pozițiile sindicale pentru interese personale și pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureștenilor”.

UPDATE: ”Transportul public din București trebuie reluat imediat” a decis Tribunalul București, care a suspendat greva STB, anunță Digi24. 

UPDATE: În urmă cu puțin timp, prefectul Capitalei a acuzat că primarul Nicușor Dan nu i-a răspuns la telefon în cursul serii de miercuri, când existau informații cu privire al greva de astăzi din STB. I-a răspuns în această dimineață, la ora 06:00. 

UPDATE: Vasile Petrariu, lider de sindicat în STB, spune că primul pas pentru deblocarea relației între angajați și conducere ar fi demiterea directorului STB. ”Ca primă măsură, asta ar fi soluția”, a spus el. În replică pentru Nicușor Dan, spune că, fără el, nu va merge nimeni la dialog. De asemenea, îl acuză dur pe directorul STB, după ce a acuzat angajații de furt. ”Vrem contract colectiv nou” a spus Petrariu. Întrebat când se va relua transportul public, el a răspuns: ”Când directorul va pleca”. ”Acești domni fac politică” în loc să fie preocupați de interesele angajaților, mai acuză liderul de sindicat. 

Citește și: Grevă STB. Cât câștigă un șofer de autobuz, cu toate sporurile, care lucrează și în weekend. Vasile Petrariu, lider sindicat: Dacă ăsta este un salariu foarte mare...

---- 

Este grevă spontană la STB. Niciun mijloc de transport în comun, de suprafață, nu a ieșit astăzi pe străzile Capitalei. Angajații cer salarii mai mari cu aproximativ 200 de lei, ceea ce, susține directorul STB, ar băga în insolvență societatea. În plus, el îi acuză de furt de combustibil și de piese. 

Citește mai mult aici

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat o conferință de presă la ora 08:30, în acest context. 

- Avem o grevă la STB, o acțiune foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni, de toate categoriile, copii care trebuie să meargă la școală, oameni care trebuie să meargă la serviciu, să presteze anumite activități, pensionari care, oameni în vârstă care poate trebuie să meargă la un consult medical. 

- Este grevă ilegală pentru multe motive. Suntem în stare de alertă și-n stare de alertă nu se fac greve. 

- În primul rând, suntem în stare de alertă şi în stare de alertă nu se fac greve! Există o lege a dialogului social care obligă ca, înainte de o grevă, să existe nişte paşi procedurali tocmai pentru ca patronatul, sau în cazul nostru consiliul de administraţie, să poată să ia cunoştinţă de revendicări.

- Şi chiar dacă n-am fi în stare de alertă, există o obligaţie legală ca pentru aceste servicii importante, printre care transportul public, să fie asigurată o activitate de o treime, lucru care nu se întâmplă.

- Acțiunea în instanță este scrisă și depusă la Tribunalul București de către STB. 

- Această grevă afectează viața a sute de mii de bucureșteni. 

- Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă. Este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ și avem dovezile în acest sens. Dincolo de a fi o grevă organizată de sindicat, este o grevă politică, al cărui principal responsabil este domnul Petrariu, consilier general PSD şi lider al sindicatului reprezentativ. Şi avem, repet, şi dovezile şi plângerile penale împotriva domniei sale.

- Îmi pare rău că şoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au, cum am spus, un substrat politic.

- Fac apel la şoferi să înţeleagă gravitatea acţiunilor lor, fac apel să reia activitatea, pentru că, aşa cum am spus, afectează viaţa sutelor de mii de bucureşteni care folosesc transportul public.

- Vreau să le transmit şoferilor care participă la această grevă că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat care au organizat acest protest ilegal. Îi aştept la discuţii, aştept să îşi desemneze reprezentanţi cu care să stăm de vorbă.

- Mulțumesc mai multor instituții care s-au mobilizat, pentru că aveam informații cu privire la ce s-a întâmplat în această dimineață. 

- Am făcut toate eforturile pentru a menține în viață STB, care era la limita falimentului când am ajuns în primăria. Datoriile STB erau de 1,2 miliarde lei. După cum ştiţi, există mai multe bunuri ale STB care sunt poprite de ANAF. Şi nu mai multe bunuri, ci practic cea mai mare parte din flotă este sechestrată de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul Guvernelor Orban, Cîţu, Ciucă, datoria pe care STB o are este de 760 de milioane de lei, deci aproape jumătate faţă de cea pe care am preluat-o. Şi, mai important, este o datorie care acum este eşalonată cu ANAF. Deci există predictibilitate pe plăţi şi nu mai există vreun risc pentru ca această societate să intre în insolvenţă, faliment.

- Vreau să spun că această societate trebuie optimizată și nu vom renunța la a face acest lucru, la controlul pe care contractul de delegare ni-l permite. Vom continua să facem controalele ca mașinile să plece la timp din stații, pentru ca bucureștenii să nu fie afectați. 

- Sunt deschis la dialog, nu cu dl. Petrariu, să-și desemneze niște reprezentanți de dialog.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel