Data publicării:
Nicușor Dan cere Curții de Apel București, instanță care-l va judeca definitiv, să se antepronunțe pe suspendarea PUZ-ului. Solicitare bizară
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi consilierii PNL şi USR-PLUS, au votat suspendarea pentru un an a PUZ-urilor de sector. Acum, Nicuşor Dan cere opinia Curții de Apel București cu privire la spețele rezultate din această decizie.
Primăria Generală spune, în solicitarea trimisă către Curtea de Apel Bucureşti, secţia contencios administrativ, că vrea să evite litigii generate de eventuale interpretări ale reglementărilor. Practic, Nicuşor Dan întreabă dacă a făcut bine ce a făcut, după ce a comis fapta. Asta în condiţiile în care nu există bază legală pentru a cere sfaturi de la o instanţă de judecată.
VEZI Ședință CGMB. PUZ-urile coordonatoare de sector, suspendate pentru un an
Primarul Nicuşor Dan a trimis trei întrebări către Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care oricum nu se poate antepronunţa în acest caz, pentru că ar comite un conflict de interese. În cazul în care ar exista litigii pe interpretarea reglementărilor Consiliilor Locale din Capitală, dosarele ar ajunge, în ultimă instanță, la Curtea de Apel, scrie Q Magazine.
Întrebările arată că Primăria nu ştie dacă a procedat corect
"1. Pentru cererile de certificat de urbanism depuse înainte de intrarea în vigoare a hotărârii de suspendare a PUZ-urilor de sector şi nesoluţionate până la momentul intrării în vigoare a acesteia, care este reglementarea urbanistică pe baza căreia va fi întocmit respectivul certificat de urbanism: reglementarea urbanistică din PUZ-ul suspendat sau cea din ultima documentaţie de urbanism în vigoare înainte de adoptarea PUZ-ului de sector suspendat?
2. Pentru procedurile de emitere ale autorizaţiilor de construire/desfiinţare aflate în curs la data suspendării PUZ-urilor de sector, textul hotărârilor are următoarea formulare:
Art. 2 (1). Prevederile art.1, alin.1, nu se aplică certificatelor de urbanism pentru autorizare emise anterior adoptării prezentei hotărâri şi autorizaţiile de construire/desfiinţare aflate în curs de emitere şi pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti
Excepţia prevăzută de art.2, alin.1, se aplică autorizaţiilor de construire/ desfiinţare pentru care s-a formulat cerere de emitere a autorizaţiei înainte de intrarea în vigoare a hotărârii de suspendare a PUZ-urilor de sector şi nesoluţionate până la momentul intrării în vigoare a acesteia, sau persoanele care sunt titularele unui certificat de urbanism înainte de intrarea în vigoare a hotărârii de suspendare a PUZ-urilor de sector pot solicita autorizarea în baza acestora?
3. Această întrebare nu priveşte interpretarea hotărârilor Consiliului General de suspendare a celor cinci PUZ-uri de sector, dar este importantă şi a apărut recurent în dezbaterea publică care a premers adoptării hotărârilor de suspendare a PUZ-urilor de sector.
Poate Consiliul General al Municipiului Bucureşti să suspende pe o perioadă determinată un PUZ pe care l-a emis şi să dispună ca, pe perioada suspendării, autorizaţiile de construire/ desfiinţare emise să respecte documentaţia de urbanism anterioară, chiar dacă beneficiarii au obţinut deja un certificat de urbanism în baza PUZ suspendat?", sunt cele trei întrebări trimise de Nicuşor Dan la Instanţă.
Două tipuri de procese pe rol. De ce solicită Nicușor Dan antepronunțarea?
Conform specialiștilor în domeniu, consultați de DCNews.ro, în primul rând nu există nicio prevedere legală care să justifice acest gen de interpelare între Primăria Municipiului București și Curtea de Apel București. Niciun text de lege nu permite interpelarea CAB. Și, dacă ne uităm la trecutul primarului Capitalei, nu-l putem suspecta că nu cunoaște acest lucru. În plus, cere, prin solicitarea făcută ca judecătorii CAB să se antepronunțe, asta în condițiile în care este posibil, chiar cert, ca la judecătorii CAB să ajungă două tipuri de procese: cele în care se vor judeca, în ultimă instanță, toate dosarele care vor fi inițiate împotriva Hotărârii suspendării PUZ-urilor de sectoare, precum și cele care vor fi inițiate de investitorii care au depus cereri pentru emiterea unor certificate de urbanism în vederea obținerii unor autorizații de construire și vor primi răspunsul pe baza PUG-ului vechi de 20 de ani, care ar putea să nu fie la fel de favorabil. Orice fel de răspuns de la Curtea de Apel București ar face instanța de judecată incompatibilă în aceste dosare. Specialiștii consultați de noi consideră că nu va exista un astfel de răspuns, care ar însemna o antepronunțare clară. Cum ar fi situația în care în fața celor care-l atacă în instanță, Nicușor Dan să se prezinte tocmai cu răspunsul instanței?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News