Nicu Ștefănuță obține un mandat în PE ca independent. Este primul după Mircea Diaconu care face asta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Foto: Inquam Photos / Malina Norocea
Nicu Ștefănuță câștigă un nou mandat de europarlamentar.

Nicu Ștefănuță a obținut un nou mandat de europarlamentar după ce a candidat independent la alegerile europarlamentare de duminică. Conform echipei sale de campanie, Ștefănuță a strâns 3,04% din voturi, adică peste 256.000 de voturi.

Ștefănuță este membru al Parlamentului European din 2019, când a fost ales pe listele USR. Ulterior, și-a dat demisia din partid, alegând să-și continue activitatea politică pe cont propriu. Rezultatele recente confirmă încrederea alegătorilor în viziunea și angajamentele sale.

Pentru a intra în PE, un candidat independent trebuie să treacă pragul de 3%.

Parcurs promițător

Nicu Ștefănuță și-a anunțat candidatura independentă la alegerile europarlamentare din acest an încă din luna ianuarie.

În decembrie 2023, eurodeputatul a fost ales vicepreședinte al Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană (ALE) din Parlamentul European. Această numire este o premieră, Ștefănuță devenind primul europarlamentar român membru al Grupului Verzilor și, totodată, primul europarlamentar din Europa de Est ales în această funcție, conform unui comunicat de presă citat de Agerpres.

În septembrie 2023, Ștefănuță a inițiat Coaliția Verde Progresistă, alături de partidele Volt, ACUM și SENS, la București.

Ales inițial pe lista USR, Ștefănuță a obținut primul său mandat de europarlamentar în 2019. În ianuarie 2023, a demisionat din USR și a continuat activitatea politică ca independent.

Reamintim că și Mircea Diaconu a candidat în 2014 ca independent la europarlamentare și a depășit PMP și UDMR.  Acesta a dorit sã rãmânã independent în Parlamentul European, aşa cum a şi candidat, argumentând cã nu doreşte sã fie asimilat de cei care l-au votat cu o anumitã culoare politicã, deși a fost "curtat" de mai multe grupuri parlamentare din PE.

Mircea Diaconu a fost europarlamentar independent, membru al Grupului ALDE și vice-președinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din 2014 până în 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel