Nicu Covaci a fost înmormântat miercuri seară, cu o zi mai devreme, doar în prezența familiei și prietenilor apropiați
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix decedat vineri, a fost îngropat miercuri seară în Cimitirul Eroilor din Timișoara, într-o ceremonie restrânsă oficiată de Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan.

Miercuri, la 18:00, Nicu Covaci a fost înmormântat, iar Cimitirul Eroilor din Timișoara a fost închis pentru a permite o ceremonie privată.

Deși programată inițial pentru joi, ceremonia funerară a avut loc imediat după ridicarea sicriului de la Filarmonica Banatul, unde fanii i-au adus omagii timp de două zile.

ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a condus ceremonia funerară a liderului trupei Phoenix. La eveniment au participat membrii actuali ai formației, câțiva prieteni apropiați și partenera de viață a lui Nicu Covaci din ultimele trei decenii.

Marți, trupa Phoenix a declarat că proiectul va merge înainte. Astfel, formația va lansa un nou album, ce va include piesa "Nemuritorul", dedicată lui Nicu Covaci.

Artistul a decedat vineri seară la Spitalul Județean Timișoara, unde a fost tratat pentru cancer cerebral. După o intervenție chirurgicală și tratamente intense, acesta și-a petrecut ultima lună de viață în spital, potrivit Antena 3 CNN.

Pe sicriul său alb au fost scrise versurile cântecului Invocaţie, făcute de scriitorii timişoreni Şerban Foarţă şi Andrei Ujică: Fie să renască numai cel ce har/ Are de-a renaşte, curăţit prin jar,/ Din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,/ Astăzi ca şi mâine, pururi şi acum.Alături au fost expuse şi două chitare ale cantautorului, dar şi fotografii din concertele susţinute de acesta.

Foștii colegi de trupă, Ovidiu Lipan Țăndărică și Mircea Baniciu, au venit la foaierul Filarmonicii Banatul pentru a-i aduce un omagiu.

Mircea Baniciu

Mircea Baniciu a susținut că Nicu Covaci a însemnat foarte mult pentru el. "Momentele noastre nu au fost întotdeauna cele mai fericite, dar a însemnat oricum foarte mult, motiv pentru care iată că sunt azi aici, alături de foarte mulţi dintre oamenii care l-au iubit şi care au venit să îi aducă un ultim salut", a spus Baniciu jurnaliştilor.

Ovidiu Lipan Ţăndărică

"Nicu a trecut în nemurire şi trăiesc cu senzaţia că e aici, lângă mine. E un moment plin de o încărcătură extraordinară, nu pot să realizez că nu mai este printre noi. Dar vor dăinui veşnic şi muzica şi tot ce am realizat împreună, albumele de referinţă Cantafabule, SimPhoenix, Baba Novac. O viaţă petrecută împreună, plecarea noastră din România, revenirea şi cum am fost primiţi peste tot. Toată muzica a rămas cumva în patrimoniul muzicii rock româneşti. El zboară printre stele şi (...) e nemuritor", a declarat Ovidiu Lipan Ţăndărică.

UVT va denumi un spaţiu al Facultăţii de Arte şi Design cu numele lui Nicu Covaci

"Pentru UVT, este modelul şi numele de referinţă aflat în galeria de artişti formaţi în şcoala timişoreană de profil. Suntem onoraţi să propunem ca numele Nicu Covaci să fie purtat de un spaţiu al facultăţii pe care artistul timişorean a absolvit-o. Numele Nicu Covaci îşi va regăsi aici locul firesc, unde se află acasă, unde rezonanţa numelui său este precum un cântec de libertate, în oraşul libertăţii, Timişoara", spune Marilen Pirtea. Vezi tot articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel