Nicoleta Pauliuc, moment istoric: Parlamentul, azi, dă vești bune celor care se luptă cu cancer! / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Nicoleta Pauliuc a făcut, miercuri, la DCNews, un anunț legat de Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România.

„Vreau să vă anunț că, în Camera Deputaților, azi, Planul de combatere și de prevenție în lupta împotriva Cancerului va fi aprobat. Este un moment istoric, spun eu. S-a demonstrat încă o dată cât de multe putem realiza în momentul în care înțelegem că doar în echipă putem obține rezultate. Acest plan a fost elaborat sub auspiciile președinției, avem sprijinul premierului Nicolae Ciucă. Au votat colegii mei, indiferent de linia politică, cu excepția unor colegi care astăzi au susținut că nu e nevoie de o strategie aprobată de Parlament ca noi să punem în practică linii sau norme pentru a eradica această boală”, a spus Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.
 
„Parlamentul, azi, dă vești bune celor care se luptă cu cancer. Le spunem că se poate vorbi de speranță și în România!”, a transmis Nicoleta Pauliuc.

Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului „Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență”, organizat de Societatea Română de Endocrinologie, în parteneriat cu DC Media Group, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă împotriva Osteoporozei.

UPDATE: Camera Deputaţilor a aprobat Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, cu 260 voturi pentru şi 5 abţineri. Potrivit proiectului, planul se implementează pentru perioada 2023-2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Documentul se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului, stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

Conform proiectului, toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, cum sunt: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri palliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

Îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice, mai prevede actul normativ. În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală. Legea intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023. Camera Deputaţilor este for decizional.

Tot la DCNews, Nicoleta Pauliuc spunea în februarie: „Știu exact ce discriminări întâmpină un supraviețuitor de cancer și un bolnav oncologic. (...) Este o temă care preocupă Comisia Europeană, este o temă care este inclusă în planul european de luptă împotriva cancerului, și anume: accesul supraviețuitorilor de cancer la serviciile financiare, la asigurările de sănătate. Îmi doresc, cât timp îi ceri unui supraviețuitor de cancer ca randamentul lui profesional, în momentul în care se întoarce la muncă, să fie același cu al celui care nu a trecut niciodată prin așa ceva, care nu a avut de înfruntat niciodată un război, să fie privit ca un om normal. Proiectul legislativ are drept obiect o reglementare în această zonă, dreptul la uitare, aș spune eu cazierul medical al supraviețuitorului de cancer, după o anumită perioadă, să fie curat. (...) Trebuie să fie privit ca un om care a reușit în acest război.”

Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel