Data actualizării:
Data publicării:

Nicolae Purcărea a murit. Oana Stănciulescu: A fost torturat

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

Nicolae Purcărea, fost deținut politic timp de 20 de ani în temnițele comuniste, a decedat în această dimineață, anunță Fundația Sfinții Închisorilor.

Nicolae Purcărea s-a născut în data de 13 decembrie 1923, în localitatea Brașov, în cartierul Scheii Brașovului. La vârsta de 17 ani este arestat de regimul Antonescu, și condamnat la 15 ani de inchisoare, pentru "activitate legionară și terorism".

Fenomenul Pitești

Este eliberat în 1944 pentru a pleca pe front. Libertatea este de scurtă durată, pentru că la 23 august este întemnițat din nou, ca "dușman al poporului". Este eliberat în 1945, astfel că poate să urmeze cursurile Academiei Comerciale din Brașov, însă din pricina unei cuvântări ținute în ziua de 24 ianuarie 1950, el va fi aprig urmărit de Securitate, drept pentru care se va și refugia în pădurile de langa Curtea de Argeș. Fiind prins de securiști, el va fi condamnat la alți șapte ani de închisoare.

(w670)

În închisoare, cunoaște groaznicul fenomen cunoscut sub numele de "reeducarea de la Pitești", trecând apoi pe la Canal, Jilava sau Gherla. La Gherla este pedepsit prin trimiterea la izolare pentru șapte luni. În 1956 este eliberat, cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan. Acolo o va cunoaște pe viitoarea soție, și ea fostă deținută politic.

La scurt timp după căsătorie, însă, în 1958, este arestat din nou: de data aceasta este trimis la lagărul de muncă silnică din Noua Culme. Urmează apoi Delta și Aiudul. Este eliberat în 1964. Se retrage la casa părintească de la Brașov, unde se dedică sculpturii în lemn, scrie Activenews.ro.

[citeste si]

Oana Stănciulescu, mesaj după moartea lui Nicolae Purcărea

"Vineri, 25 septembrie 2015, la 91 de ani, s-a stins Nicolae Purcărea, fost deținut politic, supraviețuitor al Experimentului Pitești, torturat ca să devină călău, dar care a învins cu ajutorul lui Dumnezeu!

Nicolae Purcărea a ales să mărturisească ororile din temnițele prin care a trecut – Pitesti, Poarta Alba, Valea Neagra, Craiova, Gherla, Codlea, Culmea, Periprava, Galati, Jilava si Aiud.

După pătimirea din temniță, Nicolae Purcarea avea sa spună: „Nu cel ce ține bâta în mână e puternic, ci cel ce rezistă loviturilor, el iese biruitor. L-am fotografiat în poartă, în urmă cu 2 ani, când ne-a petrecut la plecare. O întâlnire cu istoria. Dumnezeu să-l odihnească!", a scris Oana Stănciulescu în Expres Magazin. Integral în sursa citată.

Sursa foto: Oana Stănciulescu Facebook

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel