Nicolae Ciucă: Măsurile pe care le-am luat pentru protejarea cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 27 iul 2022, 18:31
WhatsApp
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat astăzi un scurt raport despre execuţia bugetară, o ”radiografie corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni” așa cum a numit-o premierul.

Conform declarațiilor premierului Nicolae Ciucă, măsurile adoptate de Guvern pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creştere a veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB, și această performanță a fost reușită în ciuda perioadei mai dificile prin care țara noastră trece.

”Execuția bugetară este o radiografie corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni:

- România își respectă angajamentul de reducere a deficitului public, acesta fiind pe primele șase luni 1,71% din PIB (față de 2,86%, cât era în aceeași perioadă din 2021).

- Așa cum ne-am asumat, am îmbunătățit colectarea și am ajuns la 8,1% (faţă de 7,5% din PIB anul trecut).

G Ad:

- Veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 14,3%, menţinându-se sub nivelul de creștere a veniturilor.

- În zona fondurilor europene, absorbția a crescut cu 16,4%, raportat la perioada similară a anului trecut.

În pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creşterea veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB. În centrul tuturor deciziilor pe care le luăm în aceste vremuri stă interesul românilor și interesul țării”, a scris pe Facebook premierul României, Nicolae Ciucă.

Citește și:

Ciucă: Guvernul a luat măsuri pentru asigurarea rezervei de gaze naturale pentru iarna 2022-2023

A apărut această situaţie legată de asigurarea resurselor de gaz. La nivelul Uniunii Europene au fost decizii în ceea ce priveşte atât aprovizionarea, cât şi consumul, făcându-se apel la o linie de solidaritate la nivelul întregii Uniuni Europene. Ceea ce vreau să subliniez este că la nivelul Guvernului României au fost luate măsuri astfel încât să ne asigurăm rezerva de gaze naturale pentru iarna dintre 2022-2023. În momentul de faţă avem în depozite asigurate 55% din cantităţile de gaze asumate. Practic, suntem cu mult peste limita asumată de 46% la 1 august şi aşa cum se derulează situaţia în momentul de faţă, apreciez că vom avea asigurate rezervele de gaz, stocul de 80% stabilit înainte de 1 noiembrie şi cu certitudine, tot ceea ce se depozitează în plus ne va fi de mare folos', a declarat Ciucă la începutul şedinţei Executivului.

Ciucă a reiterat că pentru consumatorii casnici, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critice se va asigura gazul necesar

'Ceea ce cred că este important de subliniat este că la nivelul consumatorilor casnici, la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii, a serviciilor sociale şi a industriei critice se va asigura gazul necesar şi vom fi în măsură ca, aşa cum am făcut până în acest moment, să continuăm să dezvoltăm capabilităţile de extracţie şi stocare şi, de asemenea, să ne îndeplinim angajamentele asumate', a menţionat premierul.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu a precizat că se depăşeşte cu mult cantitatea de gaze naturale înmagazinate, menţionând că la 1 august va fi un grad de umplere de 58,7%.

'Ne depăşim cu mult, din punctul nostru de vedere, cantitatea de gaze naturale înmagazinată, aşa cum eram obligaţi să o facem cu ţintă intermediară de 46% până la 1 august din cantităţile de gaze pe care le înmagazinăm zilnic. Estimarea noastră este că la 1 august vom avea un grad de umplere de 58,7%, deci cu 12,7% mai mult decât ţinta, iar în miliarde de metri cubi, domnule prim-ministru, 58,7% se traduce în 1,8 miliarde de metri cubi, deci cu aproximativ 400 de milioane de metri cubi mai mult decât era ţinta intermediară. Această rezervă de gaze naturale pe care am înmagazinat-o cu siguranţă că ne va ajuta să trecem cu bine peste perioada de iarnă', a menționat acesta.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro