Nicolae Ciucă a vorbit despre Viktor Orban, care a purtat un fular cu harta Ungariei Mari
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă s-a referit, miercuri, la recenta apariţie publică a omologului ungar Viktor Orban, când a purtat un fular având imprimată harta Ungariei Mari.

„În acest moment, România face eforturi deosebite, de mai mulţi ani, astfel încât să devină membru al Spaţiului Schengen. România s-a înscris pe drumul de accedere către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Modul nostru în care privim relaţiile cu vecinii şi modul nostru în care abordăm relaţiile internaţionale sunt bazate pe tocmai ce înseamnă respectarea statului de drept, respectarea legilor internaţionale şi acesta este modul în care noi înţelegem să facem politică şi acesta este modul în care noi înţelegem să ne comportăm cu vecinii”, a afirmat prim-ministrul român, prezent în Spania, în cadrul unei conferinţe comune cu omologul spaniol, Pedro Sanchez.

Nicolae Ciucă a vorbit despre „modul în care a apărut premierul Ungariei, Viktor Orban, în public”. „Nu este prima dată când putem să observăm astfel de ieşiri şi consider că, în acest moment, nu trebuie să intrăm în jocul acesta. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile jocului, să respectăm regulile statului de drept, să respectăm regulile de bună colaborare şi să avem permanent deschisă opţiunea către dialog şi relaţii bazate pe tot ceea ce a fost agreat şi semnat la nivel european şi la nivel internaţional”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Marţi, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei. Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar. Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar, a precizat MAE.

Ministerul român de Externe a subliniat că orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria de a construi o relaţie bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relaţia bilaterală, anume Tratatul privind înţelegerea, cooperarea şi buna vecinătate între România şi Republica Ungaria, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996, şi respectiv ai Parteneriatului strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel