Niciun partid nu și-a asumat creșterea facturilor la utilități. Acum, când au anunțat că vor scădea la jumătate, PSD și PNL se luptă pe VICTORIE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Facturi energie și gaze/ foto dcnews.ro
Facturi energie și gaze/ foto dcnews.ro
Prețurile la energie și gaze naturale au crescut. În ciuda unor demersuri din Guvern, facturile au explodat. Niciun partid nu și-a asumat majorările. Acum, după ce Guvernul Ciucă a bătut palma cu furnizorii de pe piața energiei și gazelor naturale, PSD și PNL, se bat în declarații, pe victorie. 

Deși fac parte din aceeași coaliție de guvernare, PNL și PSD se luptă pe meritul scăderii facturilor la utilități. Astăzi, partidele și Guvernul au anunțat că facturile vor scădea, grație unor noi măsuri puse pe masa furnizorilor, în Guvern, de către premierul Nicolae Ciucă. 

Înainte de ședința din Guvern, Daniel Zamfir, senator PSD, spunea că decizia a fost luată în coaliție: ”Aceste noi măsuri convenite în coaliție în mod categoric vor reduce semnificativ prețurile la factura de curent electric și gaze și vor beneficia practic cam 90% atât din populație, consumatori casnici, cât și agenți economici și instituții de stat”. 

Citește mai mult aici: Anunț surprinzător din PSD. Daniel Zamfir: Facturile la gaze și lumină vor scădea cel puțin la JUMĂTATE

Marcel Ciolacu spune că facturile scad grație propunerii PSD

După ce premierul Nicolae Ciucă a bătut palma cu furnizorii (vezi AICI), liderul PSD, Marcel Ciolacu, a venit să transmis că facturilor românilor vor scădea imediat grație propunerilor PSD. 

”Facturile românilor vor SCĂDEA imediat – ca urmare a propunerilor PSD, agreate ieri în coaliție. Pachetul de măsuri al PSD duce prețul la energie electrică la nivelul de dinainte de liberalizarea sălbatică făcută de dreapta, respectiv 0,68 lei/kWh. De asemenea, am crescut plafonarea la 0,31 lei/kWh și am aplicat o compensare de 40% la gaze naturale, astfel încât prețurile finale să fie mai mici.

În plus, măsurile PSD au vizat și creșterea volumele de consum atât la electricitate, cât și la gaze pentru ca 90% dintre cetățeni să beneficieze de prețuri scăzute, spre deosebire de doar 20% ca până acum. Propunerile PSD, agreate de întreaga Coaliție, trebuie să fie adoptate cât mai repede prin ordonanță de urgență de către Guvern, astfel încât să fie aplicate de la 1 februarie (inclusiv la factura din ianuarie)”. 

Ionuț Stroe arogă meritul PNL-ului

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, declară că propunerea aparține PNL: 

”Aseară, la propunerea PNL, au fost adoptate în cadrul coaliţiei soluţiile pentru problemele din zona preţurilor şi facturilor la energie. Din punctul nostru de vedere, este un plan acoperitor care practic extinde o protecţie în ceea ce priveşte populaţia, dar şi zona industrială, zona agenţilor economici. Este, dacă vreţi, o versiune îmbunătăţită a pachetului din toamna anului trecut, iar el este exact în linia propunerilor PNL pentru a acoperi o plajă mult mai mare de beneficiari, pentru a avea efecte mai profunde decât cele existente şi pentru a extinde şi a avea o perioadă mai lungă de protejare", a spus Ionuț Stroe, la sediul PNL, conform Agerpres. 

”Soluţiile adoptate ţin în primul rând de recalcularea tuturor facturilor greşite, fără penalităţi şi fără debranşări. Este un proces de stornare care deja de astăzi a pornit, urmând ca în următoarele zile să fie recalculate toate cele peste un milion de facturi greşite. Cea de-a doua soluţie ţine de protejarea consumatorilor casnici, atât la consumul de gaz, cât şi la consumul de energie electrică, prin plafonarea şi scăderea acestor plafoane, pentru a evita preţurile uriaşe prin creşterea plajei de consum, adică sunt acoperiţi mult mai mulţi beneficiari şi prin creşterea compensaţiei la factură, adică un ajutor suplimentar. Cea de-a treia soluţie avansată ţine de protecţie extinsă pentru IMM-uri, pentru zona economică. Aceasta s-a făcut prin plafonarea preţurilor”, a spus liberalul.

Indiferent de partidul care a venit cu propunerea, important e că, dacă se va îndeplini promisiunea, românii vor câștiga. Politicienii, în schimb, vor să câștige și ei simpatia celor care se vor bucura de facturi scăzute la utilități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel