Data publicării:

Nici prospectul unui medicament, nici prescripția doctorului, nu te salvează de riscul de a rămâne fără permis. Medic INML: O greșeală fundamentală!

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Medicul Gabriel Gorun, specialist în medicină legală, a explicat de ce Ordonanța 84 devine, de fapt, o nouă problemă pentru șoferi.

Ordonanța 84, apărută sâmbătă seara, în Monitorul Oficial, a generat un adevărat scandal la nivel național, experții avertizând că se va ajunge în situația în care șoferi nevinovați vor fi lăsați fără permise de conducere. În acest context, Gabriel Gorun, medic INML, a explicat de ce nici măcar respectarea cu atenție a unui prospect atunci când iau anumite medicamente nu îi protejează pe șoferi de posibilitatea unui test pozitiv la substanțe interzise conducătorilor auto și respectiv reținerea permiselor.

"Noua lege ignoră vechi probleme semnalate de câțiva ani încoace și ignoră și ce s-a depus din partea instituției mele în perioada de transparență decizională. Se continuă această politică de incriminare a prezenței unei substanțe în corpul unei persoane ca fiind asociată cu incapacitatea ei de a șofa. Este o greșeală fundamentală, absolută, care a dus deja și conduce în continuare, mai ales sub imperiul noilor prevederi legislative, la incriminări dezastruoase ca impact asupra celor depistați pe baza prezenței reziduale a unei substanțe uneori absolut anonime.

VEZI ȘI: Lista alimentelor, băuturilor și medicamentelor pe care trebuie să le eviți dacă nu vrei să rămâi fără permis, după apariția OUG 84

"Pe prospect nu scrie și care este remanența în organism a acestei substanțe"

La urma urmei există o groază de medicamente care se vând liber, adică merg în farmacie și îi cer farmacistei să îmi dea un preparat care, ce să vezi, ulterior se dovedește că se află pe lista substanțelor interzise de a șofa. Eu ce fac? Este aberant.

Iar Poliția să facă educație medicală... "Citiți prospectul", spune mai nou într-un comunicat Poliția. Iau de bun ce a zis acest producător și 24 de ore nu șofez, ba mai mult, chiar medicul face prescripție și spune că 24 de ore nu șofez și eu după 48 sunt surprins într-un filtru al poliției și ies pozitiv la opiacee și mă minunez cum este posibil. Pentru că eu am respectat prospectul, dar pe prospect nu scrie și care este remanența în organism a acestei substanțe, pentru că asta e o noțiune de ultra-specialitate toxicologică. (...) În loc să se corecteze această aberație se întărește în accepțiunea celor care fac legi în România, a fi sub influență este egal cu simpla prezență a substanței, fără să își spună câtă substanță, cât timp sub ce formă.

Gabriel Gorun, medic INML: A înțelege componenta toxicologică de impact clinic a prezenței unei substanțe, nu aparține Poliției Române

Aparatele pe care le vor folosi ei în laboratoare, aceste laboratoare vor trebui să-și stabilească și ele niște limite și aceste limite sunt la liberul arbitru al șefului de laborator care va spune: "ok, hai să stabilim noi 50 de picograme ca fiind limita inferioară de detecție", asta însemnând însă că nu au niciun fel de relevanță toxicologică acele 50 de picograme.

Să nu uităm că Poliția Română a lucrat de când există ea cu probe fizice, nu probe biologice, așadar, a înțelege componenta toxicologică de impact clinic a prezenței unei substanțe, nu aparține Poliției Române, ci aparține unor medici. Medicii nu sunt la poliție, sunt în alte sisteme", a avertizat la Digi24 Medicul Gabriel Gorun, specialist în medicină legală.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel