Urmărește emisiunea live
Nicaragua se rupe de Vatican după acuzațiile Papei Francisc
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Pontiful a comparat regimul lui Ortega cu Rusia bolșevică din '17 și Germania nazistă.  

Nicaragua a cerut suspendarea relaţiilor diplomatice cu Vaticanul ca răspuns la unele declaraţii recente făcute de Papa Francisc cu privire la guvernul condus de Ortega. Într-un interviu acordat ziarului argentinian ”Infobae”, pontiful a echivalat situația drepturilor omului în țara din America Centrală cu cea a dictaturilor secolului XX.  Într-o notă a Ministerului de Externe,  Nicaragua a cerut Sfântului Scaun să închidă birourile diplomatice respective.

”Între Republica Nicaragua și Vatican, propunem suspendarea relațiilor diplomatice”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ”având în vedere informațiile care au fost divulgate de surse aparent apropiate de Biserica Catolică”, informează France 24. 

Declarația ministerului nu a făcut referire în mod direct la comentariile lui Francisc în interviul de vineri cu postul de știri argentinian Infobae, în timpul căruia pontiful l-a numit și pe președintele nicaraguan, Daniel Ortega, ”dezechilibrat”.

Interviul a avut loc la câteva zile după ce guvernul a închis săptămâna trecută două universități cu legături cu Biserica Romano-Catolică. Școlile, care au campusuri în mai multe orașe, au avut statutul legal anulat pentru presupuse încălcări ale legii, potrivit guvernului.

Aceasta a fost cea mai recentă mișcare în conflictul în curs între Biserică și guvernul lui Ortega, care include condamnarea episcopului Rolando Alvarez, un critic deschis a ceea ce el a numit restricții ale libertății religioase sub Ortega, la 26 de ani de închisoare. El a refuzat să fie deportat în Statele Unite împreună cu alți peste 200 de oponenți politici, luna trecută. Pontiful a făcut referire, dar nu l-a menționat pe acesta în interviul Infobae, în timpul căruia a comparat și situația din Nicaragua cu ascensiunea comunismului în Revoluția Rusă din 1917 și cu Germania nazistă din anii 1930. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel