New York Times: Rusia, suspectată de implicare în protestele din România faţă de gazele de şist
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Cotidianul "The New York Times", citând oficiali români și lituanieni, scrie că rușii de la Gazprom ar fi contribuit la finanţarea acţiunilor de protest din Europa, inclusiv din România, faţă de exploatarea gazelor de şist.

Gazprom, un gigant în domeniul energiei aflat sub controlul statului rus, are în mod clar interesul de a împiedica ţări dependente de gazele ruseşti să dezvolte surse alternative de energie, păstrându-şi astfel piaţa energetică şi menţinând un instrument puternic de politică externă pentru Kremlin, explică oficiali citaţi de "The New York Times".

"Am fost de-a dreptul şocat de izbucnirea protestelor faţă de gazele de şist", afirmă primarul comunei Pungeşti, Mircia Vlasă, citat de publicaţia americană. "Noi nu avuseserăm proteste aici şi, dintr-o dată, erau peste tot. Toate problemele provin de la compania Gazprom", consideră primarul comunei vasluiene.

Ideea că Rusia ar fi alimentat protestele faţă de exploatarea gazelor de şist este susţinută şi de oficiali din Lituania, deşi nu există dovezi materiale clare în acest sens, notează cotidianul "The New York Times".

Citește și: Rusia renunță la South Stream. UE, prima victorie pe plan mondial 

Gazprom a negat permanent acuzaţiile privind implicarea în acţiunile de protest, dar dovezile circumstanţiale şi suspiciunile specifice Războiului Rece au contribuit la alimentarea preocupărilor privind implicarea Rusiei, adaugă publicaţia.

Înainte de încheierea mandatului, secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, afirma în septembrie, la Londra: "Rusia, în cadrul sofisticatelor operaţiuni de informare şi dezinformare, s-a implicat activ, împreună cu aşa-numite organizaţii nonguvernamentale - asociaţii ecologiste care militează contra gazelor de şist - în acţiuni de menţinere a dependenţei faţă de gazul rusesc". Rasmussen nu a prezentat dovezi în sprijinul afirmaţiilor, explicând doar că a ajuns la această concluzie pe baza informaţiilor primite de la state membre NATO.

"Pentru Rusia, este esenţial să menţină această situaţie a dependenţei energetice. Joacă un joc murdar", afirmă, potrivit "The New York Times", Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrie din Camera Deputaţilor. Iancu admite că nu are dovezi clare privind implicarea Rusiei în protestele organizate în estul Europei faţă de gazele de şist.

Recent, el a declarat că Gazprom ar fi cheltuit 82 de milioane de euro pentru finanţarea protestelor faţă de exploatarea gazelor de şist. "Trebuie să înţelegeţi că serviciile secrete ruse sunt foarte inteligente. Nu vor acţiona niciodată la vedere", explică oficialul român.

Însă George Epurescu, preşedintele asociaţiei România Fără Ei, organizaţie care a jucat un rol important în mobilizarea protestelor faţă de activităţile desfăşurate de Chevron la Pungeşti, respinge speculaţiile privind implicarea Moscovei, argumentând că este o încercare de discreditare a mişcării contra gazelor de şist.

"Este foarte simplu: dacă se introduce Rusia în ecuaţie, argumentaţia este câştigătoare", afirmă Epurescu, citat de NYT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel