New York Times: Proteste de la Pungești. Bani rusești, suspectați că se află în spatele lor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ziarul New York Times a scris despre protestele de la Pungești împotriva exploatării gazelor de șist.

Mircia Vlasa, primarul micului sat Pungești din estul României, a crezut că a dat de aur atunci când gigantul american Chevron a venit în zonă cu planuri de a o explora în căutarea de gaze de șist. Însă întâlnirea dintre marile afaceri și România rurală s-a transformat repede într-un coșmar, iar satul a devenit un magnet petru activiștii din întreaga țară care se opun fracturării hidraulice, procedeu cunoscut și sub numele de fracking, scrie New York Times.

Publicația americană povestește că primarul, unul dintre puținii localnici care au luat deschis partea Chevron, a fost alungat din oraș într-un conflict pe care activiștii l-au prezentat drept o luptă între David și Goliat, cu țăranii săraci de o parte și America corporatistă de cealaltă.

Intervenția Gazpromului

"Făcând trimitere la o campanie de proteste misterios de bine organizată și de bine finanțată, autoritățile române, inclusiv premierul, au arătat că lupta asupra fracturării hidraulice în Europa are într-adevar un Goliat, însă este vorba despre compania rusească Gazprom și nu compania americană Chevron", scrie NY Times.

Gigantul Gazprom, controlat de stat, are interesul să împiedice țările dependente de gazul natural rusesc să își dezvolte propriile surse alternative de energie, păstrând atât monopolul asupra pieței cât și unu dintre instrumentele de politică externă ale Kremlinului, argumentează autoritățile.

Convingerea că Rusia susține protestele, împărtășită și de autoritățile din Lituania - țara în care Chevron s-a lovit de asemenea de proteste de o frecvență neobișnuită -, nu a fost până acum susținută de nicio dovadă clară. Iar Gazprom a negat acuzațiile că finanțează protestele anti-fracking. Însă dovezile circumstanțiale și suspiciunile reminiscente din perioada Războiului Rece au alimentat presupozițiile privind implicarea Rusiei în afacerile interne ale țărilor est-europene pentru a bloca amenințările la adresa predominanței sale energetice în Europa.

Furie în rândul ecologiștilor

Înainte de a se retrage în septembrie de la conducerea NATO, Anders Fogh Rasmussen a vorbit despre aceasta campanie a Rusiei, într-un discurs in Londra, afirmațiile sale stârnind furie în rândul ecologiștilor.

"Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operațiuni de informare și dezinformare, a interacționat activ cu așa numitele organizații non-guvernamentale - organizații de mediu care se opun exploatării gazelor de șist - pentru a păstra dependența de importurile de gaz rusesc", a afirmat Rasmussen. Fostul șef NATO nu a prezentat dovezi, precizând ca declarațiile sale se bazează pe ceea ce l-au informat aliații NATO.

Chevron a terminat forajele de explorare de la Pungești, însă nu a făcut deocamdată publice rezultatele.

Nimic din toate acestea nu a împiedicat însă Gazprom să urmărească propriile proiecte de gaze și petrol de șist. Subsidiara sa sârbească, Nis, explorează acum perimetre în vestul României, în apropiere de granița cu Serbia. Însă, spre deosebire de proiectul Chevron din celălalt colț de țară, acțiunile Gazprom nu au stârnit proteste în masă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel