Data publicării:

Netanyahu și-a cerut iertare că a dat vina pe servicii și armată pentru atacul Hamas asupra Israelului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a cerut iertare pentru că a dat vina pe serviciile secrete pentru atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023.

Premierul Benjamin Netanyahu și-a cerut scuze duminică dimineață pentru o declarație de sâmbătă seara în care a atacat forțele de apărare, în special serviciile de informații, pentru atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie 2023, scrie Jerusalem Post.

Tweet-ul a fost postat după ce Netanyahu a refuzat să admită în mod explicit că poartă o anumită responsabilitate pentru atacul din data de 7 octombrie. Fiind presat de întrebările presei, el a spus doar că toată lumea va trebui să ofere răspunsuri publicului, inclusiv el.

Mai târziu, Netanyahu a postat pe Twitter un mesaj în care a dat vina pe oficialii apărării și ai serviciilor de informații, mesaj pe care l-a șters duminică dimineața, cu puțin timp înainte de a-și prezenta scuzele.

„În niciun moment nu a fost avertizat premierul Netanyahu cu privire la intenția Hamas de a începe un război”, a scris el.

„Dimpotrivă, toți oficialii apărării, inclusiv șefii Direcției de Informații și ai Shin Bet [Serviciul de Securitate al Israelului], au apreciat că Hamas a fost descurajat. Aceasta a fost evaluarea transmisă de fiecare dată prim-ministrului și cabinetului de către toate entitățile din apărare și comunitatea de informații, chiar până la izbucnirea războiului”, a scris el.

Mai mulți miniștri și deputați din coaliție și-au asumat responsabilitatea, inclusiv ministrul Educației Yoav Kisch și ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, la fel ca mulți lideri ai apărării.

Chiar și oamenii care nu erau în guvern când a avut loc atacul și-au asumat responsabilitatea. Fostul premier Naftali Bennett și fostul ministru al apărării Benny Gantz au recunoscut ambii că sunt responsabili pentru atac.

Postarea lui Netanyahu a fost întâmpinată cu critici dure din partea întregului Knesset (Parlamentul Israelului), unii cerându-i să-și retragă declarația, în timp ce alții și-au reiterat sprijinul pentru sistemul de apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel