Netanyahu, întâlnire Shinzo Abe. GAFĂ diplomatică: Cu pantofii pe masă
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Netanyahu, întâlnire Shinzo Abe. foto: Instagram / segevmoshe
Netanyahu, întâlnire Shinzo Abe. foto: Instagram / segevmoshe
Netanyahu a pus pe masa la dineul cu Shinzo Abe un pantof. Cu cea mai fină ciocolată, dar împotriva etichetei diplomatice.

Nu există foarte multe culturi în care punerea unui pantof pe masă să fie acceptabilă, dar pentru japonezi există o etichetă clară împotriva prezenţei pantofilor. Acest lucru ar putea explica senzaţia provocată după vizita săptămâna trecută a prim ministrului japonez Shinzo Abe și a soției sale, Akie Abe, în Israel.

După o zi de întâlniri la nivel înalt, liderul japonez a fost tratat la o masă festivă la reședința oficială a premierului Benjamin Netanyahu și a soției sale, Sara Netanyahu. Demnitarii japonezi erau pentru a doua oară în Israel, iar perechea a fost servită cu produse de top de către celebrul bucătar israelian Segev Moshe.

Desert... într-un pantof

Dar apoi a venit desertul. O selecție de praline delicioase de ciocolată - aranjate artistic în interiorul unui pantof din piele strălucitor. Ziarul popular din Israel, Yediot Aharonot, a scris luni că "diplomații japonezi, oficiali israelieni ai Ministerului de Externe și diplomați israelieni de rang înalt care au lucrat anterior în Japonia au fost șocați de această idee".

"Aceasta a fost o decizie lipsită de sensibilitate", s-a scris într-un articol în care era citat un oficial israelian neidentificat.

"Nu există nimic mai mic decât un pantof în cultura japoneză, nu veți găsi pantofi nici măcar în birourile lor. Iar un diplomat japonez a spus: "Nu există o cultură în lume în care să puneți pantofii pe masă." relatează The Washington Post.

Ministerul de Externe al Israelului a declarat că nu a fost implicat în aprobarea felurilor de mâncare. "Noi respectăm și apreciem bucătarul, este foarte creativ", a afirmat ministerul într-o declarație inițială. După publicarea acestui raport, ministerul și-a modificat declarația pentru a adăuga: "Avem cel mai mare respect față de prim-ministrul japonez".



foto: Instagram / segevmoshe

"Desertul a fost servit într-o sculptură a artistului internațional Tom Dixon, a cărui lucrări sunt expuse în principalele muzee din întreaga lume și pentru prima dată a fost expusă în Israel la o masă. Aceasta este o piesă de artă de înaltă calitate realizată din metal turnat sub formă de pantof; nu este un pantof adevărat ", a declarat publicistul lui Segev într-o declarație, potrivit lui Yediot Aharonot, citat de Washington Post.

Cu toate acestea, pe Instagram, unii dintre cei 72 000 de adepți ai săi au oferit o opinie diferită: "Când gătiți la o masă diplomatică, minimul pe care îl puteți face este să întrebați oaspeții. În Japonia, pantofii sunt disprețuiți, ei își lasă mereu pantofii la intrarea în fiecare casă, atât pentru ei cât și pentru alții", a scris un user.

[citeste si]

Vineri, Netanyahu a încărcat un clip video scurt în contul său de Facebook, plângându-se despre o lipsă de acoperire mediatică a vizitei. "Vreau să vă spun ceva, prim-ministrul japonez ne-a vizitat aici. El conduce cea de-a treia economie a lumii. El a adus cu el o delegație enormă de oameni de afaceri, șefii celor mai mari corporații. Știți numele: Mitsubishi, Mitsui și multe altele. Ai auzit ceva despre asta în mass-media? Nimic! Deci, deschideți Facebook-ul meu și aflați despre asta", a spus Netanyahu în ebraică, citat de The Washington Post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel