Data publicării:

Netanyahu recunoaște prețul plătit pentru războiul din Gaza: „Să fie clar, va fi unul lung”

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul Benjamin Netanyahu spune că costul plătit de forțele armate în Gaza este unul mare.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că războiul din Gaza a fost foarte costisitor pentru țara sa. Conform BBC, armata anunță că alți 14 soldați au murit în teritoriul palestinian de vineri, ridicând numărul total al asaltului terestru la 153. Sâmbătă a fost una dintre cele mai sângeroase zile - dar Netanyahu a spus că forțele sale nu au avut “nicio altă opțiune” decât să continue lupta.

Între timp, ministerul sănătății din Gaza - controlat de Hamas - spune că alte 166 de persoane au fost ucise în ultima zi. Peste 20.000 de oameni au murit - în mare parte femei și copii, și 54.000 răniți în Gaza din 7 octombrie, spune ministerul.

O dimineață dificilă a luptelor

 

Comentând despre ultimele decese ale trupelor israeliene, Netanyahu a spus: “Aceasta este o dimineață dificilă, după o zi foarte grea de luptă în Gaza.”

Dar el a spus că forțele sale vor continua cu “toată forța până la capăt”, reafirmând obiectivele sale de a elimina Hamas și de a asigura întoarcerea în siguranță a ostaticilor ținuți în Gaza. “Să fie clar: acesta va fi un război lung”, a adăugat premierul israelian.

Operațiunea israeliană a început după ce luptătorii Hamas au trecut din Gaza în sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni și luând aproximativ 240 de ostatici.

Israelul susține că ia măsuri pentru a evita victimele civile și dă vina pe Hamas pentru faptul că se ascunde în zone dens populate.

Mesajul președintelui american

 

Președintele SUA Joe Biden - un aliat important al Netanyahu - a subliniat “nevoia critică” de a proteja viețile civile în timpul unui apel cu premierul israelian sâmbătă, a spus Casa Albă. Biden a declarat reporterilor că nu a cerut un armistițiu în apel. Amândoi cred că o astfel de mișcare ar favoriza Hamas.

Vineri, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat o rezoluție care cere livrări de ajutor la scară largă în Gaza - dar și aceasta nu a cerut un armistițiu între cele două părți aflate în conflict.

Discuțiile purtate în Egipt săptămâna trecută, menite să asigure un nou armistițiu între Israel și Hamas, nu au reușit să dea rezultate până acum.

Un oficial palestinian familiarizat cu negocierile de armistițiu a declarat BBC că Egiptul a prezentat un nou plan în trei etape, care ar începe cu un armistițiu umanitar de două săptămâni - care ar putea fi prelungit - în timpul căruia Hamas ar elibera 40 de ostatici și Israelul ar elibera 120 de prizonieri palestinieni.

Această etapă ar fi urmată de formarea unui organism independent care să se ocupe de ajutorul umanitar și reconstrucția, precum și de un armistițiu cuprinzător și un schimb de prizonieri.

Armata israeliană și-a menținut campania de bombardament în Gaza - ordonând civililor să fugă. ONU a spus că ultimul ordin de evacuare a afectat 150.000 de oameni în mijlocul teritoriului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel