Data publicării:

Netanyahu: "Oricine ne spune să nu operăm în Rafah ne spune să pierdem războiul"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Benjamin Netanyahu, a ripostat la condamnarea unei potențiale ofensive în orașul Rafah din Gaza. Premierul a afirmat că cei care sfătuiesc să nu se facă o astfel de acțiune "ne spun să pierdem războiul".

Lideri și oficiali din întreaga lume, inclusiv președintele american Joe Biden și ministrul britanic de externe Lord Cameron, l-au avertizat în mod constant pe Netanyahu să nu trimită trupe în Rafah, fiind deosebit de îngrijorați pentru civilii care se adăpostesc acolo.

Dar, vorbind în timpul unei conferințe de presă sâmbătă, Netanyahu a părut să lovească în avertismente, afirmând: "Oricine ne spune să nu operăm în Rafah ne spune să pierdem războiul".

"Nu voi avea niciun rol în asta", a adăugat el, spunând că campania politică pe care o conduce a permis Israelului să opereze cu "o libertate de acțiune fără precedent timp de cinci luni".

Această declarație vine în contextul în care premierul a confirmat că biroul său a ordonat Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI) să elaboreze un plan de evacuare a orașului și de distrugere a patru batalioane Hamas despre care se vehiculează că sunt încă acolo.

"O vom face. Vom pune mâna pe batalioanele teroriste Hamas rămase în Rafah", a declarat el în timpul unui interviu difuzat săptămâna trecută de rețeaua americană ABC.

"Vom face acest lucru asigurând în același timp un pasaj sigur pentru populația civilă", a mai adăugat premierul israelian.

Se crede că aproximativ 1,4 milioane de palestinieni se află în Rafah, după ce și-au evacuat locuințele în urma bombardamentelor israeliene intense asupra acestei fâșii dens populate.

Incapacitatea lui Netanyahu de a schimba tactica în Gaza l-ar fi frustrat pe președintele Joe Biden, care l-a avertizat pe Netanyahu să nu trimită trupe în Rafah fără un plan "credibil" de protecție a civililor.

Lordul Cameron a adăugat că Marea Britanie este "foarte îngrijorată" de situația din Rafah și a cerut Israelului să "se oprească și să se gândească serios" înainte de a întreprinde noi acțiuni.

Doi oficiali egipteni și un diplomat occidental au declarat, de asemenea, că Egiptul a amenințat că își va suspenda tratatul de pace cu Israelul dacă vor fi trimise trupe în Rafah.

Egiptul se teme că luptele ar putea împinge palestinienii în Peninsula Sinai și ar putea forța închiderea principalei rute de aprovizionare cu ajutoare din Gaza.

"Cereri iluzorii"

Eforturile țării de a soluționa conflictul dintre Hamas și Israel s-au blocat și mai mult după ce Netanyahu a întrerupt negocierile pentru armistițiu.

Întrebat de ce negociatorii israelieni nu s-au întors pentru continuarea discuțiilor, Netanyahu a declarat sâmbătă: "Nu am obținut nimic, cu excepția unor cereri iluzorii din partea Hamas".

Cererile, a spus el, includeau încheierea războiului și lăsarea Hamas așa cum este, eliberând "mii de criminali" din închisorile israeliene.

Negocierile mediate de Egipt și Qatar au încercat să asigure eliberarea a peste 100 de ostatici israelieni deținuți în teritoriul condus de Hamas, dar s-au încheiat marți cu puține schimbări.

"Am vrut să spun nici un milimetru - dar nu a existat nici măcar un nanometru de schimbare", a declarat Netanyahu.

El a adăugat că Israelul nu va ceda în fața "dictaturilor internaționale" în ceea ce privește un acord cu palestinienii pentru un stat palestinian, care, potrivit lui, poate fi obținut doar prin negocieri directe, fără condiții prealabile.

La Tel Aviv, mii de oameni s-au adunat în fața sediului central al armatei pentru a protesta și a pune presiune asupra guvernului Netanyahu.

Între timp, Ismail Haniyeh, liderul Hamas, a declarat că grupul nu va accepta nimic mai puțin decât o încetare completă a ostilităților, retragerea israeliană din Gaza și "ridicarea asediului nedrept", precum și eliberarea prizonierilor palestinieni care execută pedepse lungi în închisorile israeliene, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel