Netanyahu s-a întâlnit pe ascuns cu trei consilieri ai lui Trump (surse Reuters)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Trei foști oficiali de politică externă din administrația lui Donald Trump s-au întâlnit luni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și alte figuri publice din Israel, potrivit Reuters.

Delegația a fost compusă din Robert O'Brien, care a fost al patrulea și ultimul consilier de securitate națională al lui Trump, fostul ambasador în Emiratele Arabe Unite John Rakolta și fostul ambasador în Elveția Ed McMullen. Persoana care a oferit aceste informații a dorit să rămână anonimă, întrucât itinerarul călătoriei nu era public.

Pe lângă Netanyahu, delegația s-a întâlnit și cu liderul opoziției israeliene Yair Lapid și cu alți oficiali israelieni.

Obiectivele vizitei

Unul dintre principalele obiective ale călătoriei a fost obținerea unei mai bune înțelegeri a situației politice interne complexe din Israel. Coaliția lui Netanyahu se confruntă cu dezacorduri interne, iar mulți israelieni îl acuză pe premier pentru eșecul de a preveni atacul Hamas din 7 octombrie.

Vizita a avut loc pe fondul tensiunilor dintre Israel și administrația Biden cu privire la gestionarea războiului din Gaza de către Israel.

Luni, procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga a anunțat că a solicitat mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul său al apărării și trei lideri Hamas, sub acuzația de crime de război.

Israelul și liderii palestinieni au respins acuzațiile de crime de război, iar reprezentanții ambelor părți au criticat acțiunea. Nu este clar dacă întâlnirea de luni a avut loc înainte sau după acest anunț.

Oficialii din Gaza, sub conducerea Hamas, raportează că peste 35.000 de palestinieni au fost uciși în cele șapte luni de asalt israelian asupra Fâșiei Gaza. Războiul a început când militanții Hamas au atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând, potrivit autorităților de la Tel-Aviv, 1.200 de persoane și răpind 253 de persoane, dintre care peste 100 ar fi încă în captivitate în Gaza.

Discuțiile delegațiilor

Nu este clar ce a discutat delegația aliaților lui Trump cu oficialii israelieni. Sursa a declarat că grupul nu a acționat la cererea fostului președinte și nu avea un mesaj de transmis oficialilor israelieni. Cu toate acestea, toți membrii delegației sunt consilieri informali ai lui Trump, iar fostul președinte va primi probabil un raport detaliat al întâlnirilor, a adăugat sursa.

Trump a criticat ocazional Israelul pentru operațiunea din Gaza și l-a acuzat pe Netanyahu pentru eșecul de a preveni atacul din 7 octombrie. Cu toate acestea, Trump, candidat republican pentru președinție, se portretizează constant ca un aliat mai de încredere pentru Israel decât președintele democrat Joe Biden, rivalul său în alegerile din 5 noiembrie.

Casa Albă a refuzat să comenteze când a fost întrebată despre întâlnire. Biroul premierului israelian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

În timpul mandatului lui Trump la Casa Albă, din 2017 până în 2021, SUA și-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, o acțiune mult dorită de conservatori, care a încântat israelienii și a înfuriat palestinienii.

Rakolta, fostul ambasador în Emiratele Arabe Unite, a jucat un rol major în Acordurile Abraham, semnate în timpul administrației Trump, care au normalizat relațiile bilaterale dintre Israel, Bahrain și EAU.

O'Brien a devenit unul dintre principalii consilieri de politică externă ai lui Trump și este probabil să joace un rol semnificativ într-un al doilea mandat al lui Trump, dacă acesta va reveni în funcție, conform mai multor persoane familiarizate cu relația lor.

Alte întâlniri și incidente recente

Duminică, Netanyahu s-a întâlnit cu consilierul de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, pentru a discuta despre război. Casa Albă a declarat că Sullivan a propus măsuri pentru a asigura fluxul mai mare de ajutoare în enclava palestiniană.

Administrația Biden, deși inițial fermă în sprijinul său, și-a exprimat recent rezervele cu privire la unele elemente ale strategiei de război a Israelului. Luna aceasta, Biden a suspendat livrările de mii de bombe către Israel ca răspuns la decizia Israelului de a-și extinde asaltul asupra orașului Rafah din sudul Gazei.

Această pauză a determinat ca Trump să-l acuze pe Biden de abandonarea unui aliat.

În timpul vizitei delegației lui Trump în Israel, președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter. Acest eveniment ar putea declanșa o luptă pentru succesiune în Iran, un inamic geopolitic al Israelului și al SUA. Nu este clar dacă consilierii lui Trump au discutat despre moartea lui Raisi cu oficialii israelieni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel