Data actualizării:
Data publicării:

Netanyahu dă cărțile pe față: Armata israeliană va controla Fâșia Gaza după război. Nu o vom da forțelor internaționale

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres
Premierul Netanyahu a vorbit cu primarii orașelor de graniță cu Gaza despre planurile de reconstrucție după atrocitățile Hamas. Întâlnirea a avut loc după ce premierul a fost criticat pentru că nu s-a întâlnit cu liderii locali de la atacul din 7 octombrie

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat vineri că IDF va controla Fâșia Gaza după încheierea războiului actual și nu se va baza pe forțele internaționale pentru a supraveghea securitatea de-a lungul graniței, scrie Times of Israel.

Netanyahu a făcut aceste comentarii într-o întâlnire cu primarii orașelor de graniță cu Gaza la sediul IDF din Tel Aviv. Pe lângă cei din comunitățile care au fost atacate, alții s-au confruntat zilnic cu bombardamente din Gaza în ultima lună, iar multe comunități au fost evacuate în timp ce Israelul continuă campania militară.

„Forțele IDF vor rămâne în controlul Fâșiei, nu o vom da forțelor internaționale”, a spus Netanyahu, potrivit unui raport al purtătorului său de cuvânt, fără a spune dacă va face acest lucru pe termen scurt sau lung.

Netanyahu și guvernul său au fost vagi cu privire la ceea ce își imaginează pentru Gaza după război. Cu doar câteva ore mai devreme, premierul a spus la Fox News că Israelul nu dorește să reocupe sau să guverneze Fâșia. La începutul acestei săptămâni, Netanyahu a declarat pentru ABC News că Israelul va avea „responsabilitate generală de securitate” asupra Fâșiei Gaza „pentru o perioadă nedeterminată” după încheierea războiului împotriva Hamas.

Oficialii americani au ridicat posibilitatea în ultimele săptămâni ca o forță internațională, eventual cu trupe de la aliații arabi vecini, să poată gestiona securitatea în Fâșie pentru o perioadă interimară până când va putea fi returnată unui guvern palestinian funcțional, despre care Washingtonul speră să fie Autoritatea Palestiniană.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut miercuri Israelului să nu reocupe Fâșia odată ce războiul său cu Hamas se încheie.

Președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a reiterat vineri că Autoritatea Palestiniană este gata să preia controlul asupra Gaza, dar a spus că acest lucru s-ar întâmpla numai dacă această mișcare face parte dintr-o soluție politică cuprinzătoare care include un stat palestinian stabilit de-a lungul granițelor din 1967. Liderul AP a făcut același angajament duminică în timpul unei întâlniri cu Blinken la Ramallah.

El și-a repetat, de asemenea, acuzațiile conform cărora Israelul efectuează un „genocid” în Gaza în timp ce se luptă împotriva Hamas acolo și a cerut o conferință internațională de pace pentru a oferi „garanții internaționale” și un calendar pentru a pune capăt controlului israelian asupra teritoriilor palestiniene.

Întâlnirea grupului dintre Netanyahu și liderii locali a fost prima de acest gen de la atacurile din 7 octombrie ale teroriștilor Hamas, în care au fost uciși aproximativ 1.400 de oameni, majoritatea civili, și peste 240 au fost răpiți.

Prim-ministrul a fost criticat pentru că a așteptat peste o lună să se întâlnească cu liderii locali, critici care s-au intensificat săptămâna aceasta, când s-a întâlnit cu primarii așezărilor înainte de a se întâlni cu șefii municipalității din zona devastată de Hamas.

Primarii i-au spus lui Netanyahu că vor o altă abordare de securitate după încheierea războiului și l-au îndemnat să nu fie de acord cu o încetare a focului până când toți teroriștii din Gaza nu vor fi eliminați, se arată în declarația purtătorului de cuvânt al premierului. Ei au cerut, de asemenea, un program robust de sprijin guvernamental pentru comunități.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel